Столичната община иска терен от държавата за училище и детска градина

Снимки: Денислав Стойчев

Терен за нова детска градина и училище в един от най-неселените и презастроени квартали на София - "Манастиски ливади", ще поиска Столичната община от държавата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на Х Национална отчетно-изборна конфренеция на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Във връзка с наболелите проблеми в образованието тя заяви, че когато един учител е мотивиран и подготвен, той е лидерът в класната стая независимо от обстоятелствата. „Важно е учителите да работят в добра среда. Инвестициите в образованието са мащабни и видими“, заяви Фандъкова и изтъкна отново, че тази година бюджетът за образователните институции в София е рекорден - над 75 млн. лева до този момент.

„Обръщам се към учителите с уважение заради това, че образоват децата на България“, каза Фандъкова. „Образованието е една от сферите, в която постигаме консенсус“, обърна внимание столичният кмет. „Преди 10 години началната заплата на учителя в София беше 450 лева, днес е 920 лева. Дали е достатъчно- не, разбира се, а дали е сериозен скок- да“, каза още Йорданка Фандъкова.

Непременно трябва да „излекуваме“ класната стая. Увеличението на заплатите на преподавателите е важно и необходимо, но не е достатъчно. Това каза от своя старна президентът на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов. „Без образование няма икономика, здравеопазване, социална политика, култура, дори политика. Макар че в политиката напоследък се опитват“, посочи той. „Образованието е задръстено с проблеми, те не са само български. Образованието е в криза в целия свят“, обясни Манолов. „Направихме образованието изцяло зависимо от финансирането и сега берем плодовете“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“. „Преподавателят живее в несигурна среда. Длъжен е да прави недопустими компромиси“, заяви той. „Води се война за душите на децата ни. В тази война учителите имат изключителна важна роля. От тях зависи как ще бъдат обучавани в училище“, каза още Манолов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование