На 27 май 2018 да почерпят

Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Столичната община купува 22 автобуса на газ 100 социални жилища строят в „Красна поляна“ и „Слатина“

През лятото бяха пуснати в експлоатация 60 нови газови автобуса, с които се сдоби столичният градски транспорт.

Градската управа в София ще купи 22 газови автобуса, вместо 30 дизелови. Това ще стане, ако Столичният общински съвет приеме в четвъртък предложението, внесено с доклад на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев. В него той иска СОС да отмени решението си от април 2016 г. и да приеме новото предложение за газовите возила. Миналата година градската управа щеше да даде малко над 8,6 млн. лева за 30 дизелови автобуси. Настоящото предложение е същитата сума да отиде за 22 возила на природен газ. Броят на машините се намалява поради по-висоната пазарна стойност на газовите автобуси, пише в доклада. Крусев мотивира с екологични съображения промяната на вида автобуси. „Дизеловия двигател и транспорт е не само неефективен и природо-несъобразен, но и опасен в дългосрочен план за здравето и живота на хората“, пише в доклада.

СОС ще гласува в четвъртък и дали със средства на общината да бъдат проектирани 100 нови социални жилища в „Красна поляна“ и „Слатина“. Изграждането на домовете за социално слаби е предложено от общински съветници от ГЕРБ и РБ. То е мотивирано с това, че в посочените райони живеят голям брой нуждаещи се. Все още не е ясно точно на кои терени ще се намират домовете, и как ще изглеждат, но ако СОС одобри доклада, районните кметове ще трябва да изготвят проектите.

Зам.-кметът Дончо Барбалов пък предлага в столичните пазари „Герена“, „Дружба-1“ и „Хаджи Димитър“ да бъдат поставени камери, които да следят за нарушители. 70 хил. лв. без ДДС, ще дадат целта от „Пазари Север“ ЕАД.

Междувременно пресцентърът на Столичната община обяви, че е произведен първият от 20 влака, които ще се движат по третата линия на метрото. Първите нови возила ще започнат да пристигат в София през 2018 г. Влаковете на „Сименс“ са с автоматично управление за следене на скоростта и реализират икономия на енергия от 30%.

Около НДК

Дават два паркинга за нуждите на европредседателството

Два паркинга до НДК в София ще бъдат ползвани само за нуждите на българското председателство на ЕС. Местата за престой на ул. „Баба Неделя“ и ул. „Шандор Петьофи“ за първите шест месеца на 2018 г. да не бъдат за обществено ползване, предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Провеждането на този голям и важен за страната ни форум изисква от държавата предприемането на редица от мерки за гарантирането сигурността на гражданите и участниците“, мотивира предложението си кметът. То ще влезе в сила, ако бъде прието в четвъртък от Столичния общински съвет.

Зам.-кметът Евгени Крусев пък предлага Центъра за градска мобилност да издаде на доброволците, ангажирани с председателството, 230 безплатни електронни карти за всички линии на градския транспорт. Картите ще струват на общината около 70 хил. лв. „Доброволците ще са първите лица, които чуждите делегации ще виждат при пристигането им в нашата столица. От изключителна важност е те да имат възможност за гъвкави решения при придвижването им в града, за да окажат нужната помощ на чуждестранните гости“, пише в предложението.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.