Столичната община ремонтира пътищата до Витоша преди зимния сезон

Транспортните връзки към Златни мостове, Момина скала, Кумата и Игликина поляна вече са рехабилитирани

Столичната община рехабилитира основни пътища на Витоша преди зимния сезон. В последните 30 – 40 дни значителни ремонтни дейности бяха извършени по транспортната връзка до Златните мостове и разклоненията след това до х. Момина скала и Кумата.

Отсечката до Златни мостове е със запълнени дупки, на места настилката е с изцяло презаляти с асфалт участъци, съобщиха от общината. Рехабилитирано е и отклонението до Игликина поляна, където са оформени и десетина паркоместа, за да могат хората в неравностойно положение да се придвижват с автомобилите си до новооткритите този уикенд спортни площадки и така престоят им в планината да е много по-комфортен.

Доскоро пътните връзки до х. Момина скала и до х. Кумата бяха в много тежко състояние и силно компрометирани, като по тях трудно преминаваха дори високопроходими автомобили. Сега тези шосета са с пренаредени в проблемните участъци павета и с извършена максимално възможно за условията рехабилитация. Ремонтът стана по инициатива и на фондация „София – европейска столица на спорта“, а финансовите средствата бяха осигурени от Столична община. В най-скоро време по всички маршрути в планината се очаква да потеглят и чаканите обновени високопроходими специализирани автобуси, снабдени с места за велосипеди и бордове.

„Трудно ми е да изкажа огромната ни благодарност към Столична община, тъй като за първи път от няколко десетилетия се извършва подобна рехабилитация на пътната мрежа в планината. Искам специално да благодаря на зам.-кмета на София по транспорта и транспортните комуникации Евгени Крусев, тъй като тези ремонти бяха завършени в рекордно кратки срокове, за да можем да посрещнем по-спокойни зимата“ – заяви арх. Снежана Петрова, директор на Природен парк "Витоша".

Същевременно любители на планината използваха този уикенд хубавите слънчеви дни на късната есен, за да почистят част от каналите (запушени с паднали листа, шума и свлечена от пороите пръст) край основните пътеки на Витоша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България