Столична библиотека става на 89 години

В деня на 89-та си годишнина – 24 октомври 2017 г., вторник, Библиотеката на София отваря вратите си за всички софиянци и гости на столицата.

Тя предлага на посетителите си следните събития:

Изложба „Колекции от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев“

Изложбата представя ценни издания от дарителски колекции на Столична библиотека.

Включени са 47 редки книги от сбирките на Константин Стоилов, Кирил Христов, Васил Пундев и Петко Тихолов – първи издания, библиофилски оформени книги, издания-библиографска рядкост, книги с автографи и посвещения. Ще видите първото издание на „Жестокия пръстен“ на Гео Милев от 1920 г.; графиката на Николай Павлович от 1924 г. с посвещение на приятеля му В. Пундев; Юбилеен сборник на Ив. Вазов – 1870-1920 с подпис на поета и „Под сенките на облаците“ от П. Яворов с посвещение на Кирил Христов от 1910 г. Изложбата представя и ролята на дарителите във формирането на колекциите от редки и ценни издания на Столична библиотека. Откриването е в 11:00 ч.

Изложба „Картини от грамофона“

Великите композитори срещат великите художници в изложба от грамофонни плочи.

Колекцията от винилови музикални носители в сектор „Изкуство“ наброява над 9 хиляди и е събирана в продължение на повече от 50 години. В изложбата са включени около 80 грамофонни плочи, издадени през 70 – 80-те години на миналия век. Експозицията е съставена от плочи на немското издателство ETERNA, специализирано в издаването на класическа музика.

За оформлението на винилите са използвани произведения от известни художници: Дюрер, Микеланджело, Рубенс, Роден, Каспър Давид Фридрих. Ще бъдат представени редки нотни издания от 40-те и 50-те години на ХХ век на част от включените в изложбата композитори. Ще звучи музика от грамофон. Откриване в 11:00 ч.

Детски център – децата ще се срещнат с авторката Зорница Иванова и героите на книгата „Мая и концертът на талантите“. С художника Христо Кърджилов ще рисуват красиви български носии в 10:30 ч.

Поетична вечер на Георги Константинов. Поетът ще чете свои стихове, писани през годините. Творчеството му ще бъде представено от Румен Шомов, а Евгени Бенов ще изпълни песни по негови творби от 18:00 ч.

Секторите и филиалите на Столична библиотека ще посрещнат софиянци със свои програми.

Всички желаещи ще получат безплатни едногодишни читателски карти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура