Столична община мери колко замърсяват колите ни

Испанска мобилна лаборатория измерва вредните емисии на автомобилите в София в реално време.

Акцията се провежда до 15 септември на четири различни локации в града, които се пазят в тайна. След приключването є собствениците на МПС-та с наднормено замърсяване ще получат писмо от КАТ.

Глоби не се предвиждат и целта на кампанията е да уведоми шофьорите за това колко автомобилът им замърсява въздуха и да представи статистика за това. Инициативата е на екипа на “Зелена София” към Столична община, който подготвя кандидатурата на града в конкурса “Зелена столица на Европа”, организиран от Европейската комисия.

Измерването отнема секунди и започва в момента, когато превозното средство пресече инфрачервените и ултравиолетовите лъчи, излъчвани от системата

Устройството може също така да отчита скоростта на движение и да заснема регистрационните номера с цел идентификация на емисиите с конкретния вид автомобил, марка, двигател, година на производство.

Всички данни от имерванията се изпращат директно на наблюдаван от оператор компютър, разположен в мобилната станция, паркирана по протежение на пътя.

Резултатите от пилотното проучване ще бъдат обявени по време на конференцията SOFAIR през октомври, когато по покана на кмета Йорданка Фандъкова в София ще дойдат кметове и представители на общинската администрация на Париж, Лондон, Талин, Виена и Букурещ, както и експерти, за обсъждане на мерки за справяне със замърсяването на въздуха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България