Столичната община: Няма и не се очаква мръсен въздух

Смог над София. Снимка: Денислав Стойчев

Всички измервателни станции в София на Националната система за контрол на качеството на въздуха показват, че няма превишаване на нормите на фини прахови частици. Това коментираха от Столичната община във връзка с появилата се в медиите информация, че индексът за чистотата на атмосферата на Еврокомисията е отчел превишена концентрация на фини прахови частици в 9 града, един от които е и столицата.

„Измервателните станции в “Дружба”, “Надежда”, “Хиподрума”, “Павлово”, “Младост”, както и фоновата станция на Копитото, показват, че днес, 20 януари, нивата на ФПЧ са под 50 µg/m3 при запазваща се тенденция и не се предвижда превишаване на средноденонощната норма. Напомняме, че средноденонощната норма от 50 µg/m3 е усреднена стойност от измервания между 00:00 и 24:00 часа“, информират от градската управа.

Те допълват, че данните в реално време от измервателните станции в София на Изпълнителната агенция по околна среда може да бъдат проверени на адрес: https://www.sofia.bg/components-environment-air.

Прогнозата за утре и други ден на сайта на Столичната община показва, че за тези два дни не се очакват превишения.

Коментари

Задължително поле