Столична община праща 800 безплатни ваксини срещу хепатит във Факултета и Красна поляна

От Столичната община предоставят над 800 безплатни ваксини във връзка с бума на хепатит А в столичните квартали „Факултета” и „Красна поляна”. 86 са регистрираните случаи на лекувани и заболели от хепатит А. Повечето са деца на възраст между 6 и 12 г.

Тенденцията на епидемичния процес е към разрастване, но предвид предприетите мерки, които сме взели, предполагам, че броят на пациентите ще е значително по-малък от този, който би трябвало да се очаква, каза пред БТВ директорът на столичната Регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. В столична РЗИ разполагат с детска ваксина и с ваксина за възрастни срещу хепатит А, която е безплатна.

Николай Вишувски, зам.-кмет на район „Красна поляна”, уточни, че е започнала дезинфекция на адресите и териториите, на които има заразени деца, които са предимно на възраст между 2 и 7-8-г. „Те са най-узязвимата група, особено летния период, когато не поддържат достатъчно добра лична хигиена”, коментира той.

Родители на деца, в чиито групи в детски градини има заболели деца, заявиха, че ще поставят ваксини. „Притесни ме, че не бях информирана достатъчно добре преди започването на учебната година, за да поставя ваксина или да взема нужните мерки предварително, което смятам за пропуск”, каза една от майките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България