Столична община ще налага ипотеки за лошо стопанисвани сгради - културна ценност

Снимка: WhAT Association

До края на годината Столичната община започва налагане на ипотеки за лошо стопанисвани сгради, обявени за недвижима културна ценност. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков по БНТ. Ако собственикът е глобен три пъти за бездействие при опазването на имота, общината ще го ремонтира за собствена сметка. Официално предупреждение вече е изпратено до един от собствениците на "Захарна фабрика", но засега ще им бъде наложена глоба от 200 хил. лв. Собственикът е подал възражение и е изразил готовност да започне реставрация.

Отношението на различни собственици през годините към имота, обявен за недвижима културна ценност е причина за неговата разруха.

Предишните собственици получават три глоби - една от 50 хил. лв. и две от 100 хил. лв. В края на 2016 г. със "Захарна фабрика" се сдобива най-новият й стопанин - "Недвижими имоти София". През август тази година на свой ред фирмата получава покана от Столичната община да започне реставрация на комплекса. Предупреждението гласи, че ако това не стане в определения срок, имотът ще бъде ипотекиран и ремонтиран, съгласно закона.

"Тези предписания не са изпълнени. Установено е на 24 август, че не са изпълнени. Предстои да направим един протокол и да пристъпим към нова санкция. Съответно в закона вдигнахме санкциите от 100 на 200 хил. лв. на юридически лица, така ще бъде наложена най-високата санкция", обясни Здравко Здравков, главен архитект на София.

Фирмата собственик на по-голямата част от сградите в "Захарна фабрика" твърди, че на 24 август е изпратила отговор до Столичната община, в който разяснява какви действия са предприети във връзка с поканата за доброволно изпълнение.

На 20 август настоящият и предишният собственик се договарят за прехвърлянето на правата на реставрационен проект. Малко преди продажбата на комплекса той е одобрен от Министерството на културата.

Остава да получи зелена светлина и от Столичната община. Ако бъде реализиран, в Захарна фабрика ще видим спортен, културен и търговски център.

Междувременно в Общината мислят как да поощрят добросъвестните собственици на недвижими културни ценности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България