Вениамин, Симона, Тодор и Ивана отпаднаха след първия концерт на живо в „Гласът на България“

Тино от „Гласът на България“ вкара чалга хит във филм на Тарантино

Лекуват в „Пирогов“ момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Битката на финалистите в „Гласът на България“ започна

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Амелия Личева – във фокуса на Българския П.Е.Н.-център

Текстописецът и продуцент Крис Янг пред “Труд”: Дара е енергийно торнадо

51-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб Мъжът е приет във Великотърновската болница с тежка травма

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

Международен трибунал на ООН постанови Русия незабавно да освободи арестуваните украински моряци

Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Столичният дом за деца „Света София” затвори врати

Столичната институция за медико-социални грижи „Света София“ затвори врати, съобщи БТВ. Повечето от последните 21 момичета и момчета, които са живели в нея, са настанени в приемни семейства.

Две от момченцата, на около годинка, които са започнали живота си в институция от няколко месеца са в семейството на Магдалена и Огнян Цветкови. Промяната в децата е огромна, разказва Маги.

„Начинът, по който се хранят, нали не е настървено все едно храната свършва и следващия път няма да ядеш. Започнаха да се движат, да ходят, иначе преди само се лежеше, което основно в дома за съжаление явно са правили”, коментира Магдалена Цветкова пред БТВ.

Маги и Оги са приемни родители от 3 години. “Бях доброволец към Движението на българските майки и посещавах домовете в Калотина и в Доганово. Тогава разбрах това, че не мога да помогна на всеки, на всички, но мога да направя нещо за него, за нея, за конкретни деца и говорихме с Маги и стигнахме до извода, че това е нашият начин да го направим”, посочи Огнян Цветков.

Това е само едно от семействата подготвени и подкрепяни от фондация „За нашите деца“, която е и основната причина дом „Света София“ да остане празен. Средствата за закриването на институцията са изцяло от дарения.

„Бих помолила финансовото министерство да задели всички нужни средства, така че останалите малко над 600 деца от домовете в България да получат шанс да живеят достоен живот”, коментира Ваня Шалапатова, което е изп. директор Фондация „За нашите деца“.

В България все още има 16 институции за деца до 3 годишна възраст.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.