Столично училище класира първокласници с жребий

Снимка: БНТ

В софийското 125-то училище прибегнаха до жребий в присъствието на нотариус заради огромния брой кандидат-първокласници и еднакъв брой точки на някои от тях. И докато в някои столични училища желаещите са повече от свободните места, то във врачански училища се борят за всеки първокалсник, за да имат поне един клас, показа БНТ.

Много желаещи за едно училище, ограничен брой места - обичайната картина в София. Над 450 заявления за първи клас са постъпили в 125-то училище. Местата са само 146, разпределени в 6 класа по 24 деца. Според правилата на Столичния общински съвет за прием в първи клас - когато при равни условия има по-малък брой места отколкото са кандидатите - тогава се прилага процедура на случаен избор.

"При нас за паралелката с изучаване на руски език имаше 29 деца, които са с равни условия, а местата са само 9 и бяха изтеглени 9 входящи номера, които да бъдат класирани. Не ме задължава наредбата, но реших, че е добре процедурата да бъде извършена в присъствието на нотариус. Искам всичко да е прозрачно", обясни Венелина Николова - директор на 125 СУ "Боян Пенев".

Различна е ситуацията в училището в село Зверино, община Мездра. То събира деца от 6 околни села. Въпреки това от ръководството му имат опасения, че на 15 септември в клас може да постъпят доста по-малко първолаци от очакваното. Причината: част от местните хора, които работят в София, може да се премесят там за постоянно.

"Децата постепенно намаляват... радваме се, че тази година децата ще бъдат 19", каза Димитрина Драганчева - начална учителка.

За да привличат ученици, педагозите всяка година запознават родителите с предимствата на учебното заведение - безплатна закуска, обяд и транспорт. Но колко от празните чинове ще се запълнят - ще е ясно чак наесен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България