Столтенберг отхвърли предложението на Полша за сваляне на руски ракети над Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се противопостави на идеята на Полша да сваля руски ракети над украинска територия.

„Политиката на НАТО остава непроменена – ние няма да участваме в този конфликт. Ние няма да станем част от конфликта. Така че ние подкрепяме Украйна в унищожаването на руските самолети, но НАТО няма да участва пряко“, каза Столтенбергред украинска медия.

В същото време той подчерта, че страните от Северноатлантическия алианс ще засилят противовъздушната отбрана на Украйна: Киев ще получи повече наземни системи и ракети за тях, а също така ще получи изтребители Ф-16, което ще помогне при отблъскване на въздушни атаки. Освен това Столтенберг обяви подкрепата на НАТО за удари със западно оръжие на руска територия. По-специално той приветства разрешението на САЩ да използват американски ракети за нападение срещу руски цели близо до границата с Харковска област.

По-рано украинските власти поискаха от съюзниците да използват техните системи за противовъздушна отбрана за защита на небето над украинска територия. През юли президентът Владимир Зеленски и полският премиер Доналд Туск подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. Според Зеленски в документа е посочена възможността за сваляне на руски ракети над Украйна.

По-късно обаче полският министър на отбраната Владислав Косиняк каза, че Варшава няма да направи това без разрешението на всички страни-членки на НАТО. Той обясни тази позиция на полските власти с това, че Вашингтон не желае „ескалация на конфликта“.

Преди това говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби отбеляза, че решението на Полша да свали руски ракети няма да бъде полезно „за украинците, за поляците, за никого“.

По време на масиран обстрел на Украйна руските ракети няколко пъти нарушиха полското въздушно пространство и дори паднаха на полска територия. По-специално, през ноември 2022 г., след като две руски ракети паднаха в полското село Пржеводов, бяха убити двама души. Русия каза, че снарядите са на украинската противовъздушна отбрана, а полският президент Анджей Дуда нарече инцидента „злополука“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа