Столтенберг: Това е умишлено, хладнокръвно и дълго планирано нападение (ВИДЕО)

Това е умишлено, хладнокръвно и дълго планирано нападение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция.

Намеренията на Кремъл са ясни за целия свят. Лидерите на Русия носят пълна отговорност за действията и лъжите си. Това е агресия срещу суверенна, мирна държава и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност, коментира още той.

Продължаваме да сме единни в позицията си и осъждаме действията на Русия в Украйна. НАТО ще защити всеки негов съюзник. Нападението на един член на НАТО ще се счита за нападение на всички. Това е гаранцията на колективната сигурност, каза Столтенберг.

Опитахме се да предотвратим инвазията, заплашихме Русия със санкции, но въпреки това тя нахлу в Украйна, изтъкна генералният секретар на НАТО.

Столтенберг подчерта, че НАТО засилва военното си присъствие по източния фланг на Алианса. По думите му Русия използва сила, за да пренапише историята и да отклони Украйна от мирния й път.

Мирът не може да се вземе наготово. Свободата и демокрацията се оспорват от авторитарните режими. Стратегическата конкуренция нараства. Ние трябва да реагираме с подновена решимост и още по-силна солидарност - САЩ и Европа заедно в НАТО. Ние сме съюз от 30 демокрации, които стоим като един, ще защитим своите народи и своите ценности. Демокрацията винаги ще надделее над автокрацията. Свободата винаги ще победи репресиите, посочи още Столтенберг в изявлението си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят