„Стомана” търгувала водата на Перник

Спецсъдът наложи постоянен арест на екоминистъра в оставка Нено Димов. Снимка: БНТ

Спецпрокуратурата проверява версия за незаконни печалби

Търсят документи на какви цени фирмата е продавала на други 16 дружества доставените количества от местното ВиК

Кръгът на обвинените чиновници може да се разшири

Спецпрокуратурата проверява дали дружеството “Стомана индъстри” е печелило от доставките на вода от язовир “Студена”. Фирмата плащала редовно сметките си на ВиК-Перник, а събирала суми от 16-те други фирми на нейна територия, които ползвали промишлената вода. Спецследователите сверяват фактурите от всички плащания през последните 2 години.

Разследването на водната криза в Перник продължава в посока към отговорността на длъжностни лица от местното ВиК и други ведомства, съобщи наблюдаващият спецпрокурор Ангел Кънев в събота, когато се гледаше мярката на екоминистъра в оставка Нено Димов.

Кръгът на проверяваните включва както други министри, зам.-министри и шефове на дирекции в техните ведомства, така и чиновници от областната и общинската управа на Перник, с изключение само на настоящия кмет Станислав Владимиров, който пое поста в началото на ноември м. г. след местните избори. Назначени са експертизи, които да установят имало ли е умишлена безстопанственост и за какви щети следва да се търси отговорност, обясни Кънев.

Както писа “Труд”, спецсъдът остави Димов за постоянно в ареста с мотива, че може да извърши друго престъпление, да въздейства на служители от ведомството да прикрият документи или да променят показанията си.

Според държавното обвинение с подписа на Нено Димов под месечните и годишни графици за водоползване през цялата 2018 година до ноември 2019 г. от язовир “Студена” са източени над 7,2 млн. кубически метра вода за промишлени нужди, оценени за около 11 млн. лв. Те са отивали за две пернишки фирма “Стомана” и “Топлофикация”.

В града се говори, че от ВиК-Перник държали особено на доставките за “Стомана”, тъй като фирмата била изряден платец, докато частните абонати имали забавяния и натрупани дългове.

Тезата на прокуратурата е, че основно задължение на ВиК оператора е да осигури доставката на питейна вода за населението, а такава вода може да отива за промишлени нужди само при големи излишъци. Нещо повече - “Стомана” може да се снабдява с вода от язовир “Пчелин” и сондажи, но не го прави, защото ще є излиза по-скъпо от получаваните количества от “Студена”.

Ако се докаже, че предприятието е печелело за сметка на ВиК, по делото може да се стигне и до обвинения за незаконно облагодетелстване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право