Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Стопанската академия в Свищов празнува 80-годишен юбилей

Тържествата, посветени на 80-годишнината на Стопанската академия „Д. А. Ценов” в Свищов започнаха с тържествено Общо събрание.

На церемонията присъстваха зам.-министри, областни управители, ректори, декани, научни сътрудници, преподаватели, студенти и гости от страната и чужбина. Кметът Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов и зам.-кметовете на община Свищов също бяха част от официалните гости.

Председателят на Общото събрание проф.д-р Борислав Борисов, след като откри тържественото събитие и представи гостите, даде думата на ректора на Стопанска академия доц. д-р Иван Марчевски. Ректорът направи историческа ретроспекция на развитието на СА „Д. А. Ценов” през годините и припомни за писмото на Димитър Апостолов Ценов до тогавашния кмет на община Свищов, което започва с думите: „Аз имам една мечта…..”.

В това свое писмо дарителят запознава кмета с идеята си да направи крупно дарение от над 7 млн. златни лева, за създаването на висше учебно заведение по подобие на германските висши училища. С този акт на щедрост и родолюбие Димитър Ценов променя съдбата на Свищов и съдбата на над 140 хиляди възпитаници на Стопанска академия. Доц. д-р Марчевски припомни с уважение за всички ректори на Стопанска академия, които самоотвержено са работили за това, днес академията да е един от еталоните на икономическото образование. Той поднесе 8 почетни плакета, от които един посмъртно на проф. Радко Радков, за принос към развитието на СА „Д. А. Ценов”.

Поздравителен адрес беше изчетен от името на министър-председателя на Република България Бойко Борисов, както и от името на министъра на образованието и науката Меглена Кунева. Кметът на община Свищов Генчо Генчев поздрави академичната общност на свищовската Алма матер с 80 годишния юбилей и поднесе картина на свищовския художник Камен Крумов, изобразяваща емблематичната за Свищов църква „Св Тройца”.

Бившият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев пожела на свищовската академия да се превърне в Национална стопанска академия, което без съмнение тя заслужава. В късния следобед с празнично шествие до гроба на Димитър Ценов бе почетена паметта на Дарителя, а вечерта в Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови” ще се състои тържественото събрание – концерт „80 години Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.