Стопанската академия в Свищов проведе международен форум за застрахователния и осигурителния пазар

Снимки Стопанска академия

Национална конференция с международно участие на тема „Застрахователният и осигурителният пазар: визия, приоритети и очаквания за управление на промяната” се проведе в Свищов. Домакин и основен организатор бе Стопанската академия „Димитър А. Ценов”, а съорганизатори бяха Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”, Комисия за финансов надзор, Асоциация на българските застрахователи и Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Конференцията бе посветена на 80 г. от създаването на Стопанска академия и 20 г. от учредяването на Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”.

„Мисията на конференцията е в специализирана професионална среда с участието на водещи чуждестранни експерти да се обсъдят стратегически проблеми, идеи, решения и добри практики в областта на застраховането и осигурителните системи в Р България”, подчерта при откриване на форума проф. д-р ик. н. Нено Павлов – председател на УС на Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”. Той припомни, че именно в Стопанска академия през учебната 1938/1939 г. се поставя началото на преподаването в България на специализиран академичен курс по общо обучение за застраховането с титуляр доц. д-р Иван Стефанов (в последствие, професор, академик и мистър на финансите). През учебната 1948 / 1949 г. започва организираното академично обучение по специалността „Застрахователно дело”, а през 1950 г. в Стопанска академия е учредена катедра „Застрахователно дело”, за което изключително голям принос има проф. д-р Велеслав Гаврийски – неин създател и пръв ръководител. „По този начин Свищов се превръща в единствен център в страната за подготовка на специалисти по застраховане и социално дело”, заяви проф. Павлов. Той подчерта, че от свищовската застрахователна школа опитът в обучението по застраховане и социално дело по-късно се пренася и в други висши училища, но катедра „Застраховане и социално дело” при Стопанска академия остава все още единствената катедра в страната.

Сред чуждестранните участници, приели да бъдат ключови докладчици в конференцията бяха Олав Джоунс – зам.-генерален директор и директор на Департамент „Икономика и финанси” в Insurance Europe, Брюксел, Белгия, Арно Вилке – генерален мениджър „Живото и здравно застраховане” – централно и източноевропейски пазари, Хановер, Германия, д-р Дариа Пупашенко – Hannover Re, отговаряща за Североизточна Европа и държавите от СНГ. В конференцията участваха общо около 80 души, сред които представители на 10 български университета и БАН (професори, доценти, асистенти, докторанти и студенти), изпълнителни директори на застрахователни и пенсионно-осигурителни дружества, членове на надзорни и управителни съвети, представители на брокерски структури, президенти на асоциации, представители на КФН, НОИ, Икономически и социален съвет, Българска стопанска камара.

Приветствие към участниците в престижния форум от името на ректора и на академичното ръководство на Стопанска академия отправи проф. д-р Марияна Божинова – зам.-ректор „Учебна дейност”. Тя подчерта, че форумът, посветен на застрахователния и осигурителния пазар неслучайно се провежда в Свищов, тъй като именно Стопанска академия е „люлката на застрахователната наука” в България. Според ректора на свищовската академия доц. д-р Иван Марчевски пък с тази инициатива всички привнасят своя дан за тържественото честване на достолепната 80-годишнина на Висшето търговско училище в Свищов, носещо името на своя дарител Димитър Апостолов Ценов и 20-та годишнина от учредяването на Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”. „Вашето съпричастие е своеобразна мяра за благодарната ни памет към делото на онези първите, поставили темелите на застрахователната наука, на която всички тук присъстващи са посветили цялата си човешка и творческа енергия, таланта си, на каузата за въздигането и просперитета на застраховането във всичките му аспекти”, се казва още в поздравителния адрес. Цитирайки думите на Адам Смит, според който напредъкът на един народ се мери по развитието на неговото застрахователно дело, доц. Марчевски заявява, че научните и практически търсения, и успехи на участниците в конференцията несъмнено доказват това твърдение във времето.

От името на ректора, проф. Божинова връчи на четири организации плакети за заслуги към Стопанска академия, които получиха техните председатели: Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” с председател на УС проф. д-р ик. н. Нено Павлов; Комисия за финансов надзор с председател Карина Караиванова; Асоциация на българските застрахователи с председател на УС Светла Несторова; Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване с председател на УС д-р ик. н. Никола Абаджиев.

Първата пленарна сесия на конференцията започна с доклад на тема „Предизвикателствата пред директива „Платежоспособност 2”, който представи гостът от Брюксел Олав Джоунс. Като важен проблем не само за България, но и за цяла Европа, темата предизвика много въпроси от страна на участниците и продължителни дебати. Работни езици на конференцията бяха български и английски език с ползване на симултантен превод. Форумът бе организиран в два основни тематични панела, в рамките на които бяха презентирани около 40 доклада. В първия участниците дискутираха проблеми и предизвикателства пред бизнеса в застраховането и застрахователните пазари. Арно Вилке изнесе доклад на тема „Дигитализация и автоматизация”, посветен на дигиталната революция, нейното влияние върху застрахователната дейност и необходимостта от въвеждането на нови продукти, съответстващи на нуждите на клиентите. В рамките на три тематични сесии бяха представени доклади и обсъждани теми, свързани с животозастраховането, застраховка „Гражданска отговорност”, общозастрахователната рентабилност, платежоспособността на застрахователните дружества, аспекти на застрахователните измами след въвеждане на новия застрахователен кодекс и др. Вторият тематичен панел бе посветен на проблеми и предизвикателства пред осигурителните системи и осигурителните пазари. Представените доклади засегната въпроси от сферата на допълнителното пенсионно осигуряване, добавките за деца, здравното осигуряване, реформи и модернизация на осигурителната система, финансовата устойчивост на българската пенсионна система, европейския опит за намаляване на младежката безработица.

Участниците в конференцията изразиха професионалното си удовлетворение от проведените дискусии. Те определиха форума като поредно потвърждение на становището, че проблемите на застрахователния и осигурителния пазар представляват приложно поле за научни изследвания, а резултатите от научните изследвания обогатяват теорията и способстват за усъвършенстване на практиката. Всички доклади от конференцията ще бъдат публикувани в специален сборник, издание на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов.

По време на конференцията бе организирана и съпътстваща изложба от фонда на академичната библиотека, която е сред най-старите и богати научни библиотеки в страната – създадена е през 1936 г. едновременно с откриване на Висшето училище в Свищов и носи името на известния учен-библиограф академик Никола Михов. Експозицията представи научни трудове на създателите на школата по застраховане, на основателите на катедра ЗСД и на именити автори от катедрата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси