Огромен пожар лумна в стар военен корпус в центъра на Велико Търново Предполага се, че клошари са подпалили изоставената сграда

Бисер Петков представи приоритетите на Българското председателство пред ЕП

Рекс Тилърсън: Русия е отговорна за нападенията с химическо оръжие в Източна Гута

Горанов в Брюксел: Карта за въвеждане на еврото ще имаме до юни Промениха списъка на страните, които не сътрудничат на ЕС за данъчни цели

Отпускат евросредства за възстановяване на щетите от пожарите в Кресненското дефиле

Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски покоряват “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018

Национален форум за дебатиращи в Бургас

Потвърдиха се тайните договорки на висши чиновници от МС със зелените

Десислава Атанасова: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време

Гласуват вота на недоверие на 25 януари

Мустафа Карадайъ: Това правителство е обречено да се провали и да падне

Общината глоби пловдивчанин, гледал кози над нормата Половината били на родителите му, но това не проработи в съда

Автокрадецът Яро получи една година затвор Възможно е да не лежи и един ден, ако се признаят престоите му под стража и под домашен арест

Арестуваха мъж за блудство в кв. „Бъкстон“ в София

Пореден сблъсък между Елена Йончева и Делян Добрев – този път в парламента

Стопанската академия гостува с изложба в художествената галерия в Свищов

Стопанската академия „Димитър А. Ценов” гостува с изложба в художествената галерия „Николай Павлович” в Свищов. Експозицията включва картини от фонда на висшето училище и е посветена на 80-ата му годишнина.

„Тази атмосфера е мястото, където можем да усетим безкористното себепожертвование и безпощадното себеотдаване на първостроителите, на съзидателите на свищовското висше училище за да можем по чисто човешки и с цялата си душа да им благодарим за стореното преди 80 години, за родолюбието, за скромността на жеста, с която са оставили и вградили в темелите на училището своите достолепни имена”.

С тези думи директорът на академичната библиотека Анка Танева приветства присъстващите на откриването на изложбата, сред които бяха представители на ръководството на Академията, преподаватели, служители, студенти, граждани и гости на Свищов.

Изложбата откри зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации, доц. д-р Николай Нинов. „Днес сме в съкровищницата на Стопанска академия, в която виждаме уникални картини от известни художници, подарявани на висшето училище по различни поводи и кръгли годишнини”, каза доц. Нинов. Той поясни, че представените картини са разположени на различни места в Академията – в библиотеката, в аулата и в учебни аудитории, но за първи път са експонирани заедно в изложба.

Експозицията включва над 20 картини живопис, графика и карикатура, представящи портрети и пейзажи. Акцент в изложбата са портрети на Димитър Ценов, рисувани от Иван Мърквичка и Ярослав Вешин – класици на българското изобразително изкуство от началото на XX век. Изложбата представя и творби на проф. Васил Захариев – доайен на графиката в България, Александър Божинов – виден свищовски художник, Борис Денев, Петър Урумов, Александър Добринов, Бочо Донев и други известни художници.

Откриването на изложбата бе съпътствано с представянето на две книги, посветени на 80-годишнината на Стопанска академия, чиито автори са свързали живота си с висшето училище в Свищов. „Поглед към съзидателите на Стопанска академия „Д. А. Ценов” е книгата на проф. Петко Петков, в която той говори за дарителския жест на Ценов, членовете на Ефорията, които реализират завещанието, създаването на висшето училище, първия ректор и първоучителите.

„За първи път чух за свищовската академия към 1940-1941 година, когато бях 16-годишен гимназист. Това е времето на дипломирането на нейния първи випуск. А когато умира Дарителят й – Димитър Ценов, съм бил на осем години. Не съм имал възможност да го видя жив. Мълвата, която се разнасяше още тогава сред гимназистите бе, че това е ново, най-модерно, по европейски стандарти Висше търговско училище. Затова и проявеният към него интерес от гимназистите беше изключително голям”. Така проф. Петков описва своите първи спомени за Стопанска академия, с която в последствие свързва вече 57 години от живота си.

Втората книга, която беше представена в художествената галерия е озаглавена „Дарителството – традиция и настояще в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – гр. Свищов”. Автори на историко-документалния очерк са Пенка Маринова – дългогодишен уредник на Академичния музей и съпругът й доц. Николай Живков. В своята книга те припомнят за дарителството през Възраждането, за народополезната дейност и дарението на Димитър Ценов, за откриването на Висшето търговско училище в Свищов и за дарителските инициативи през 80-годишната му история. Авторите подчертават, че през есента на 1936 г. се полагат основите не само на Висшето училище, но и на организираното дарителство в него с учредяване на ефория „Д. А. Ценов”. „80-годишнината на дарителството в Академията, представлявано днес от фондация „Д. А. Ценов”, е повод не само да се изрази признателност към стотиците спомоществователи, но и въз основа на добрите практики с тях, да се чертаят насоките за бъдещо сътрудничество. Фондация „Д. А. Ценов” има това морално право, защото да си дарител на свищовската Алма матер не е дълг, а чест, гордост и израз на родолюбие”, заявяват в края на книгата си авторите. По думите им, благодеянията малки или по-големи „са давани и се дават на достоен – свищовското висше училище”, което доказа през 80-годишната си история, че „ги множи в грижите си за подготовката на хилядите свои възпитаници” и с приносите си в развитието на българската икономическа наука.

Присъстващите в художествената галерия имаха възможност да получат лични послания и автографи от авторите представените книги.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.