Масови протести с искане за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ

Макрон свика извънредно Съвета за национална сигурност

Гърция стяга още режима за движение по пътищата За антирадар наказват с 2000 евро, за АТВ по асфалтов път - с 1000 евро

Тръмп гони десетки руски дипломати заради случая „Скрипал“

Доналд Тръмп осъди ислямистката атака във Франция

Сняг вместо сафрид за рибарите Мъртво вълнение край Ченгене скеле

Прибраха се повечето българи, пострадали при катастрофата в Египет

Финландски депутат: Пучдемон е заминал от Финландия за Белгия още снощи

Хиляди румънци на протест срещу абортите

Косово получи телефонен код, вече няма да използва сръбския

Почина писателят Филип Кер

Откриха записки за „Ислямска държава“ в личните вещи на терориста от Треб

Камелия възбужда селски футболисти Фолк дивата с епизодична роля в сериала “Скъпи наследници”

Румен Радев ще участва в отбелязването на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея

Тони Димитрова разкара Иван Ченов Китаристът бил комарджия

Стопанската академия гостува с изложба в художествената галерия в Свищов

Стопанската академия „Димитър А. Ценов” гостува с изложба в художествената галерия „Николай Павлович” в Свищов. Експозицията включва картини от фонда на висшето училище и е посветена на 80-ата му годишнина.

„Тази атмосфера е мястото, където можем да усетим безкористното себепожертвование и безпощадното себеотдаване на първостроителите, на съзидателите на свищовското висше училище за да можем по чисто човешки и с цялата си душа да им благодарим за стореното преди 80 години, за родолюбието, за скромността на жеста, с която са оставили и вградили в темелите на училището своите достолепни имена”.

С тези думи директорът на академичната библиотека Анка Танева приветства присъстващите на откриването на изложбата, сред които бяха представители на ръководството на Академията, преподаватели, служители, студенти, граждани и гости на Свищов.

Изложбата откри зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации, доц. д-р Николай Нинов. „Днес сме в съкровищницата на Стопанска академия, в която виждаме уникални картини от известни художници, подарявани на висшето училище по различни поводи и кръгли годишнини”, каза доц. Нинов. Той поясни, че представените картини са разположени на различни места в Академията – в библиотеката, в аулата и в учебни аудитории, но за първи път са експонирани заедно в изложба.

Експозицията включва над 20 картини живопис, графика и карикатура, представящи портрети и пейзажи. Акцент в изложбата са портрети на Димитър Ценов, рисувани от Иван Мърквичка и Ярослав Вешин – класици на българското изобразително изкуство от началото на XX век. Изложбата представя и творби на проф. Васил Захариев – доайен на графиката в България, Александър Божинов – виден свищовски художник, Борис Денев, Петър Урумов, Александър Добринов, Бочо Донев и други известни художници.

Откриването на изложбата бе съпътствано с представянето на две книги, посветени на 80-годишнината на Стопанска академия, чиито автори са свързали живота си с висшето училище в Свищов. „Поглед към съзидателите на Стопанска академия „Д. А. Ценов” е книгата на проф. Петко Петков, в която той говори за дарителския жест на Ценов, членовете на Ефорията, които реализират завещанието, създаването на висшето училище, първия ректор и първоучителите.

„За първи път чух за свищовската академия към 1940-1941 година, когато бях 16-годишен гимназист. Това е времето на дипломирането на нейния първи випуск. А когато умира Дарителят й – Димитър Ценов, съм бил на осем години. Не съм имал възможност да го видя жив. Мълвата, която се разнасяше още тогава сред гимназистите бе, че това е ново, най-модерно, по европейски стандарти Висше търговско училище. Затова и проявеният към него интерес от гимназистите беше изключително голям”. Така проф. Петков описва своите първи спомени за Стопанска академия, с която в последствие свързва вече 57 години от живота си.

Втората книга, която беше представена в художествената галерия е озаглавена „Дарителството – традиция и настояще в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – гр. Свищов”. Автори на историко-документалния очерк са Пенка Маринова – дългогодишен уредник на Академичния музей и съпругът й доц. Николай Живков. В своята книга те припомнят за дарителството през Възраждането, за народополезната дейност и дарението на Димитър Ценов, за откриването на Висшето търговско училище в Свищов и за дарителските инициативи през 80-годишната му история. Авторите подчертават, че през есента на 1936 г. се полагат основите не само на Висшето училище, но и на организираното дарителство в него с учредяване на ефория „Д. А. Ценов”. „80-годишнината на дарителството в Академията, представлявано днес от фондация „Д. А. Ценов”, е повод не само да се изрази признателност към стотиците спомоществователи, но и въз основа на добрите практики с тях, да се чертаят насоките за бъдещо сътрудничество. Фондация „Д. А. Ценов” има това морално право, защото да си дарител на свищовската Алма матер не е дълг, а чест, гордост и израз на родолюбие”, заявяват в края на книгата си авторите. По думите им, благодеянията малки или по-големи „са давани и се дават на достоен – свищовското висше училище”, което доказа през 80-годишната си история, че „ги множи в грижите си за подготовката на хилядите свои възпитаници” и с приносите си в развитието на българската икономическа наука.

Присъстващите в художествената галерия имаха възможност да получат лични послания и автографи от авторите представените книги.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.