Стопанска академия „Д. А. Ценов” участва в информационна кампания на МОН в Кипър

Стопанска академия „Д. А. Ценов” в Свищов за четвърта поредна година предприе активни действия за популяризиране на възможностите за обучение сред българската общност, живееща в Република Кипър.

Свищовското висше училище взе участие в организираната от Министерството на образованието и науката информационна кампания под надслов „Българското висше образование – достъпно, конкурентно и перспективно. Изберете да учите в България”. Форумът се проведе в град Ларнака с подкрепата на българското посолство в Никозия и със съдействието на Асоциацията на българските училища в чужбина и българското училище „Родна стряха” в Арадипу, с училищен ръководител Калинка Панчева. Форумът бе открит от извънредния и пълномощен посланик на Р България в Р Кипър, Н. Пр. Любомир Тодоров.

Приветствие отправи и зам.-кметът на Ларнака, Мариос Кукумас. Mинистерството на образованието бе представено от ръководители и експерти от дирекциите „Висше образование” и „Образование на българите зад граница и училищна мрежа”. Те информираха за последните промени в Постановление № 103 от 31 май 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и условията, при които българите, живеещи в Кипър, биха могли да кандидатстват и да се обучават в български висши училища.

Стопанска академия „Д. А. Ценов” бе представена от гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг” в Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. В рамките на форума, той презентира образователното портфолио на Академията сред заинтересованите страни, като акцентът бе поставен върху няколко ключови момента: висококачествено висше образование от 1936 г.; обучение в професионални направления „Икономика” и „Администрация и управление”; редовна, задочна и дистанционна форма на обучение; обучение в град Свищов или в изнесените центрове в София и Стара Загора; диплома и Европейско дипломно приложение, признати в ЕС, САЩ и Канада; студентски стажове и Еразъм+ мобилности с цел обучение и практика; безплатно настаняване в реновирани студентски общежития през първата година от обучението на студентите от първи курс, редовна форма, прием 2020 г.

Гл. ас. д-р Юлиян Господинов сподели и факта, че в Стопанската академия вече се обучават в I и II курс студенти от българската общност, живееща в Кипър. Щандът на СА „Д. А. Ценов”, предлагащ разнообразни информационни материали, беше посетен от посланика и служители в българското посолство, множество кандидат-студенти и техните родители, учители и директори от българските неделни училища в Кипър.

В рамките на своята визита гл. ас. д-р Юлиян Господинов посети посолството на България в Кипър, където беше приет от Н.Пр. Посланик Любомир Тодоров и Втория секретар (двустранни отношения в областта на културата и образованието, финансови въпроси) Мина Христова-Маринова. На срещата бе обсъдена кандидатстудентската кампания на Стопанската академия, с акцент привличането на студенти от Кипър, в т.ч. такива от българската общност и местни граждани.

На проведена среща с членове на учредения през 2017 г. Алумни клуб „Приятели на СА – Кипър”, гл. ас. д-р Юлиян Господинов представи актуална информация за Академията и за Свищов. Коментирани бяха моменти от учебния процес и студентския живот, професионалната реализация на завършилите, планове за бъдещето. В рамките на алумни срещата бяха приети и петима нови членове на клуба. Присъстващите получиха информационни материали, които да им напомнят за Алма матер и да разпространят сред своите близки и познати. Умиление предизвика един от подарените им артикули – символична панделка от трикольорна лента с цветовете на българския флаг.

Гл. ас. д-р Юлиян Господинов посети и българското училище „Васил Левски” в Дали, с директор Снежана Георгиева, където изнесе кратък урок по икономика пред учениците и техните учители, и им разказа за Свищов, за Стопанска академия „Д. А. Ценов” и за възможностите за обучение. Учениците получиха информационни материали, каквито бяха разпространени до общо седем града – Никозия, Ларнака, Арадипу, Пафос, Полис Хрисохус, Паралимни и Лимасол.

„Обобщавайки двата интензивни дни, мога да кажа, че Стопанска академия „Д. А. Ценов” вече е разпознаваема в Кипър, има действащ Алумни клуб, който поддържа връзка между Академията и своите членове от различни градове на острова, и има подчертан интерес към обучение във Висшето училище”, коментира след завръщането си гл. ас. д-р Юлиян Господинов.

До края на месец февруари предстоят още няколко информационни събития сред българските общности в чужбина, на които Стопанската академия ще бъде популяризирана като добра възможност за придобиване на висше образование. На 16 февруари, българското училище „Родна стряха” в Арадипу (Кипър) организира „Кандидатстудентска кампания”, на която свищовската Алма матер ще бъде представена от председателя на Алумни клуб „Приятели на СА – Кипър”, Снежана Георгиева. В рамките на информационната кампания на МОН сред българските общности зад граница, с образователното портфолио на Академията ще се запознаят сънародниците ни, живеещи в Р Албания и Р Косово (15-20 февруари 2020 г.), както и тези в Р Сърбия (20 и 25 февруари 2020 г.).

Коментари

Задължително поле