Солистка на операта грабна наградата на Бургас

28 отбора участваха в турнира по стрийтбол в Павликени

Депутатът Весела Лечева в Раданово: Малките населени места са в периферията на националната политика

Просветният министър на 24 май: Образованието е това, благодарение на което ще пребъдем като общество

Тони Голдуин – внук на киномагнат Актьорът от „Скандал” е наследник на известния продуцент Самюъл Голдуин

Столичният кмет Йорданка Фандъкова на 24 май: Град, в който се строят училища, има бъдеще

Британската полиция проведе едноседмична операция срещу робския труд

Франция остава сред основните икономически партньори на Русия, въпреки санкциите

Кой тегли ипотечен кредит със срок 150 години?

„Сръбска листа“ е против създаването на Косовска армия

Преговорите за името на Македония продължават в Ню Йорк

Меркел: Германия и Китай държат на ядреното споразумение с Иран

САЩ обявиха за персона нон грата двама венецуелски дипломати, дадоха им 48 часа да напуснат страната

„Ислямски джихад“ заплаши да извърши бомбени атаки над Тел Авив, ако насилието в Газа не спре

Вашингтон може да наложи 25% мито върху вноса на автомобили в САЩ, защото повечето производители използват стомана от Китай

Стопират блокирането на обществени поръчки Въвеждат носене на отговорност за причинени вреди при обжалване

Блокирането на обществени поръчки чрез безкрайно обжалване ще бъде спряно с промени в Закона за обществените поръчки, които бяха внесени в парламента от депутати от ГЕРБ. С промените се ограничават фирмите, които имат право да обжалват обществените поръчки, като се въвежда и отговорност за причинени вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване. От влизането в сила на новия Закон за обществените поръчки до края на 2017 г. общият брой процедури, които са обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията, е 720, или 4,45% от всички процедури, посочва министърът на финансите Владислав Горанов в писмен отговор на въпрос на депутата от БСП Богдан Боцев.

Но при поръчките за над 5 млн. лв. има 101 жалби, или за 17,12% от процедурите. Има тенденция да се обжалват поръчки от лица, които нямат възможности, а и намерения да участват в процедурите, посочва Горанов. В някои случаи жалбите са бланкетни, но са достатъчни за да спре процедурата за определен период от време. Тази тенденция е ясно изразена при големи поръчки, по важни проекти на държавата, при които забавянето води до невъзможност за своевременно усвояване на европейски средства, пише министър Горанов. Затова внесените промени в ЗОП предвиждат да се прецизира понятието „заинтересовано лице“, което може да обжалва дадена поръчка.

В момента всеки може да подаде жалба срещу решението за стартиране на една поръчка. С промените лицата, подаващи жалби, ще трябва да докажат реален интерес от изпълнението на поръчката. Друга промяна предвижда процедурата да спира при образуване на производство пред КЗК, т.е. само при редовна жалба. Уточнява се, че при обжалване пред ВАС решението е окончателно и не може да се обжалва на втора инстанция през 5-членен състав.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.