Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Стотици бебета се изоставят в специални кутии От Германия до Русия институции и неправителствени организации уреждат как майки в затруднение анонимно да оставят пеленачетата си на сигурно място

Типична кутия за бебета в Германия. От 2000 г. до 2011 г. в подобни кутии са намерени над 270 пеленачета.

Родителят има срок да размисли

Случаят с Мария Иванова, която изостави тримесечното си бебе в столичния квартал „Младост – 1“ и после пожела да й го върнат, повдигна въпроса какви трябва да са механизмите за реакция в такива ситуация. В множество държави по цял свят институции и неправителствени организации експериментират с модела на т.нар. „кутии за бебета“ (baby box\baby hatch).

Това са места, където майки в затруднение могат да оставят новородените си на безопасно място, запазвайки своята анонимност. В миналото най-често жените са оставяли извънбрачните си бебета. Днес кутиите се използват предимно от майки, които по една или друга причина не могат да се грижат за децата и не желаят да разкриват самоличността си. В някои страни анонимното раждане в болница е незаконно и кутиите са единственият начин родители да оставят детето си на сигурно място, където други да поемат грижите за него. В страни като Индия и Пакистан кутиите могат да спасят живота на новородено заради честите смъртни случаи на бебета поради социално-икономически причини.

Кутиите за бебета обикновено се намират в болници, обществени центрове или църкви. Представляват малка врата или капак, монтиран върху фасадата на сграда. Отвътре кутията е добре отоплена, има легло и сензори, които изпращат веднага сигнал, когато има оставено бебе. След това отговорните лица поемат грижата за него.

В Германия периодът, в който други се грижат изоставеното бебе, е осем седмици, в рамките на които родителят има право да размисли и да вземе детето си обратно, без да има правни последици за него. Ако това не се случи, детето се обявява за осиновяване.

В Швейцария първата кутия за изоставени бебета е създадена през 2001 г. Оттогава до началото на 2016 г., когато вече има осем кутии в страната, са намерени близо 16 изоставени новородени, пише британският в. „Телеграф”. Кутии за бебета има в градовете Сион, Берн, Давос, Базел, Белиндзона.

Когато детето се постави в малкото помещение, телесното тегло активира подгряваща подложка. Родителят разполага с три минути, в които незабелязано да остави бебето, след което аларма предупреждава служителя. Проверява се здравословното състояние на детето. Ако всичко е наред, след няколко дни то се оставя на приемна грижа. В рамките на 12 месеца родителят има право да размисли и да вземе детето си, в противен случай се предлага за осиновяване.
Общо 70 кутии за бебета има във всички краища на Чехия, 156 новородени са открити от създаването на първата през 2005 г, пише Prague Daily Monitor. Противоречиви са мненията за тяхната приложимост. През 2006 г. Министерството на социалните грижи в Чехия потвърждава, че кутиите за изоставени бебета са законни. Същата година чешки полицай заявява пред телевизията, че органите на реда ще търсят майките на изоставените деца. Комитетът на ООН по правата на детето оспорва законността на кутиите и твърди, че по този начин се нарушават правата на децата да знаят самоличността си и биологичните си родителите.

Първите кутии за изоставени деца в САЩ са поставени през 2016 г. Две са открити в пожарните станции в щата Индиана като част от инициативата да се предоставя възможност на майки в трудно положение да оставят децата си на сигурно място напълно анонимно, пише NBC News. Основател на неправителствената организация, създала кутиите, е Моника Келси, която също е била изоставена от родителите си.

Когато някой отвори кутията, веднага се включва разговор със спешния телефон 911, пожарен и медицински екип се изпращат до мястото. Кутията е подплатена и климатизирана, за да поддържа бебето топло, като същевременно позволява циркулация на въздуха. Оборудвана е и със сензори за движение, задействащи повторно обаждане към 911, когато се получи сигнал за движение вътре.

В Русия също има кутии за бебета, първата е инсталирана през 2011 г. Активистите, които подемат инициативата, смятат, че по този начин се намалява рискът от опасности за здравето на нежеланите бебета, които биха се появили, ако родителите ги оставят на обществени места или в близост до болници или домове за сираци. Близо 60 са кутиите в страната, като в девет региона те са забранени, в два от тях са законни, информира RT. В края на май тази година от руското министерство на здравеопазването заявяват, че не подкрепят идеята и че на същото мнение са още три министерства. Руският обмудсман Татяна Москалкова обаче е против забраната. Според нея те могат да спасят живот и дават шанс на бебетата да бъдат осиновени. Критиците на модела обаче смятат, че кутиите насърчават родителите да оставят децата си, като предлагат лесен и сигурен начин да го направят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Казва се клапа, а не кутия. В кутия можеш да сложиш обувки, не е детенце!!! Отваряш клапата и поставяш бебето в минилегълце, задейства се алармена система и от персонала на съответната болница или родилно го прибират.

  1. Да ама в Русия ги оставят в кутия, кашони и найлонови торбички. Така оцеляват само най-силните бебета които после ще работят и живеят до лилеяните 50 години и ако не ги убие алгохолът и дрогата ще ги убие някой олигарх с колата си. Затова и до 2050 та година го дават да намалеят рашките с около 10 милиона. Ма това си е тайна дето в резервата за руски тролове Труд няма как да я копи пейстнат от ТАСС де.

 2. Разбира се, че са незаконни. А някой мисли ли за тези дечица, изоставените, че един ден те ще пораснат и ще искат да знаят произхода си? И ще им се отговори, че те са изхвърлени, подобно на ненужен шкаф, и че нямат корени и биологични хмм ”родители”А какво става с вечния въпрос на докторите – Някой да има с подобни проблеми в семейството, или наследствеността..която е много важна и ако се знае и се взимат необходимите мерки/грижи може да се избегнат усложненията…Лесно е да проведеш полов, сексуален акт, трудно е значи да се справиш с последствията му, което може да бъде и нов човек..

 3. Разни канибали събират бебета в чували…барбекюта палят и образа на Кения развалят…!!! Буд Здоров.

  1. В Руся не е забранен канибализмът и дори се поощрява в условията на тежката сибирска зима. На година има по 7-8 официални случая които биват оправдани разбира се. Кения и Русия вечна братска дружба. Поздрави от Андрей Чикатило…Руския човекоядец най-големия човекоядец.

 4. ЕВРОГЕЙСКИ ЦЕННОСТИ. И ТУК ИСКАТ ДА НИ НАТРЕСАТ ТАКИВА.ДОБРЕ ЧЕ БЪЛГАРИНА ВСЕ ОЩЕ Е ДОБРЕ С ГЛАВАТА

  1. Така е. Гадните руски канибали като Чикатило искат да дойдат в страната ни. Нека си стоят и угояват в Сибир. Преди години писаха за един людоблизец Николай Чадрин където директно го спипали да си хапва по руски супа от черния дроб на приятеля си. Да не забравяме, че голяма територия от Европа е в Русия. За жалост там виреят доста…”изгладнели” любители на човешкото. Добре, че българина все още е добре с главата и не попиваме руските европейски ценности.

 5. В Африка маймуните танцуват само румба. Лъвовете там реват ужасно, и маймуните танцуват страстно, а жирафите превиват се от смях. / стара Софийска песен/.А пък тези канибали първо яли и наместо в Кения,.във Русия се изсрали. Буд Здоров, Майстор Шеф, Дон Петров.

  1. Прав си. Дали кенийски или руски. Канибалите са си канибли и е по-добре да си останат само във старите песни. А ти е добре да спреш дрогата, че ще те нарочат за руснак, пардон наркоман.

Отговорете