На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Стотици лични лекари не достигат в страната 30 млн. прегледа годишно правят общопрактикуващите специалисти

Броят на тези специалисти намалява все повече заради лошите условия за специализация по обща медицина.

Личните лекари в страната са близо 500 по-малко от изискванията на Националната здравна карта за нормално функциониране на системата и за покриване нуждите на населението. Става въпрос за извършен анализ на състоянието в областите, относно необходимите лекари по специалности в първичната извънболнична помощ за 2016 г., съгласно който джипитата, сключили договор с НЗОК са 4415. Определената потребност за осигуряване на населението обаче е 4886 специалисти (един на 1500 души население). Съгласно Националната здравна карта недостигът на общопрактикуващи лекари е бил 471 през изминалата година.

Броят на тези специалисти намалява все повече. Причина за това, от една страна, е липсата на интерес на младите лекари към специалността, от друга – навлизането на повечето общопрактикуващи в пенсионна възраст.

В същото време джипитата у нас извършват общо около 30 милиона прегледа годишно и покриват 80% от здравните нужди на населението.

Ако не бъдат предприети целенасочени мерки за подобряване на условията за специализация по обща медицина, скоро ще настъпи тежък недостиг на общопрактикуващи специалисти в първичната медицинска помощ, което ще доведе до срив в основата на системата на здравеопазване. Това се посочва в позиция по проблема на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), изпратена до здравния министър и неговия екип.

“Заедно с кадровите проблеми в спешната медицинска помощ, това ще доведе до лишаване от достъп до базови здравни услуги” предупреждават още от НСОПЛБ.

Новите специализанти не са достатъчно
Застаряването е сред основните проблеми

По данни на НЗОК джипитата у нас, които са имали договор с финансовата институция през 2015 г., са били 4495. От тях на над 50-годишна възраст са били 67%, а над 60-годишна – 20%., посочват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ). Тревожен е и фактът, че броят на зачислените новозавършили лекари за специализация по обща медицина е изключително малък и не може да повлияе на очертаващата се към днешна дата тенденция.

Ако нещо не се промени, през 2025 г. 67% от личните лекари ще бъдат на над 60-годишна възраст.
Практиките намаляват

За сравнение през 2012 г. проучване на НСОПЛБ показва, че средната възраст на джипитата е била до 54 години. В момента (2017) тя е около 58-59 г. Това означава, че в следващите години голяма част от тези специалисти ще напуснат системата, без да има кой да ги замести. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи през 2016 г. броят на регистрираните практики за първична медицинска помощ е бил 3610, от които индивидуални практики – 3 396 и групови практики – 214. Това е с 188 практики по- малко в сравнение с 2012 г., когато броят на лечебните заведения за първична медицинска помощ е бил 3798. Т.е. за 4 години практиките са намалели с 5,2%, посочват още от НСОПЛБ.

В позицията си до здравното министерство общопрактикуващите лекари предлагат серия от мерки, които ще подобрят условията за специализация по обща медицина, за да се избегне криза през следващите години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. След 5-6 години,джипитата и сестрите -ще са изчезнал вид.В коя нормална страна-дипломирани лекари с визше образование,по цял ден пишат БЕЛЕЖКИ,вместо да преглеждат,лекуват и се занимават с мед.дейност.Стотици бележки месечно;За детски добавки,извинителни за отсъствия,за ваксини,за здрав.състояние/ръст и тегло/И всичките тези бележки отиват всяка година в боклукчийските кофи,защото никой не ги чете,и са просто БЕЗПОЛЕЗНИ!А извинителните бележки трябва да се заплащат,защото не личния лекар,а мама и тати-решават да заведат една седмица скъпото дете,на Халгидики,на гости у баба или у приятели!Мама решава че днес скъпото дете е с хрема и 3-4 дни няма да посещава училище.Майки абдикирали от задълженията си,но в същото време много взискателни към лекарите,за да им измислят и пишат бележки за здраво дете,само защото те са преценили че трябва да си почине детето?

  2. До кога ще се толерира една каста която в ПРАЗЕН КАБИНЕТ НЕ ПРАВИ НИЩО. Тези персони бърщат понятията ВИСОКИ технологии с хапчетата. Не стига и това – да напишеш една бележка – КОЛКО ТРУД СЕ ИСКА и за какво …..Един кочан струва – 2 лв.
    ВИнаги съм твърдял и съм убеден че над 85 % – от това съсловие вършат ЕЛЕМЕНТАРЕН тип дейности. Това е факт.
    Манията за величие ги обзела навсякъде но ???- изследвания се правят с компютри ….Лице което върши тази дейност се нарича ОПЕРАТОР и цената е 1 лв.
    ОТ джипита просто няма нужда – една излишна каст.
    Незаменими хора няма –

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.