Стотици миряни се поклониха в манастира „Покров Богородичен“ край Свищов (СНИМКИ)

Стотици вярващи се събраха на големия християнски празници „Успение Богородично“ в манастира край Свищов, за да се помолят за здраве и да отдадат заслужена почит на Божията майка. Свещеникът Христо Павлов извърши свето причастие на миряните, които бяха постили, за духовно спасение и телесно здраве. Силно впечатление направи присъствието на много малки деца и млади хора, които търпеливо чакаха своя ред, за да се пречистят и да се помолят пред чудотворната икона на Света Богородица.

Иконата е прочута със своите чудодейни сили - отговарящи на искрените молитви на вярващите. Стопанинът на манастира отец Христо Павлов казва: “Трябва силно да вярваш и чудото се случва”.

Свещеникът отслужи празнична молитва, освети водата и приготвения курбан за здраве. След като си взеха от тях, миряните поседнаха на пейките в прохладния двор на манастира, който ги събра за празника. Манастирът „Покров Богородичен“ е построен през 14-и век на мястото на древно тракийско селище.

Според историците местността е с геомагнитно излъчване и не случайно тук е построен той. По време на Руско-турската война, манастирът е използван за руска военна болница, в която работи бележитият руски хирург Николай Иванович Пирогов. За жителите на община Свищов манастирът е от особено значение и играе важна роля за духовното израстване и обединение на населението. По тази причина Община Свищов организира безплатен транспорт за всички желаещи да споделят празника. Кметът Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова и директорът на дирекция „Култура и културна наследство“ Росен Маринов посетиха също църковния храм, за да се помолят заедно с миряните за здраве и благополучие.

Вратите на манастира ще бъдат отворени през целия ден, за да посрещат пристигащите за празника „Успение Богородично“.

Коментари

Задължително поле