Стотици на колене пред чудотворна икона в Шумен

Стотици вярващи се поклониха, коленичиха и отправиха горещи молитви пред чудотворната икона от Украйна "Света Богородица Скоропослушница", която дойде във вторник в Шумен. Тя беше посрещната тържествено с хоругви и песнопения и изложена за поклонение още от сутринта в храм "Свети Три Светители" в центъра на града.

Първо бе отслужено пасхално богослужение, водено от архиерейския наместник Димитър. После върволицата от хора беше непрекъсната, но всички смирено се изчакваха. В множеството бяха и майки с детски колички, и хора на преклонна възраст, и силно вярващи, и разколебани, но в очакване за помощ.

Според местни свещеници, напливът от християни във втория ден на Светлата седмица не е случаен. "Иконата се е прославила с чудеса, с изцеления на много болести", разказа протоиерей Красимир Капитанов. Тя е дарявала с дете бездетни семейства, помагала е за раждане на здрави рожби. Свидетелство за сбъднатите надежди на хората са златните накити, с които е отрупана.

Първообразът на чудотворната светиня е в Света Гора. А гостуващата в Шумен е абсолютно точно копие, изографисано в края на XIX век. През 1915 г. е била подарена на храм "Свети Александър Невски" в град Ананиев, Украйна. По време на комунистическия режим църквата е поругавана, а иконата била разполовена. Оцелява реставрирана и до днес помага бързо в тежки беди на хората.

От цяр до правда

Иконата от Украйна е придружавана от иподякон Владимир, който разказва съдбата й на любопитни миряни. Едно от чудесата се случило в Констанца, Румъния, където човек се излекувал чрез миро от иконата. Интригуваща е историята с жена пък, която идвала всеки ден в храма в Ананиев, защото била обвинена несправедливо в престъпление. По време на съдебния процес била оправдана.

В миналото пред светинята се молели по време на корабокрушения, на внезапни стихии, при вземане в плен, при случаи, в които съдбата се обръща, тя е помагала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България