Стотици протестират срещу бежанците в Харманли (обзор)

Над 300 харманлийци протестираха на площада в центъра на града, като този път искането им беше за тотално изнасяне на бежанския център от населеното място. Декларация с настояванията им ще бъде депозирана до Народното събрание още през тази седмица. Местните хора призоваха междувременно храната на общежитието да бъде поета от органите на МВР, а договорът с настоящата охранителна фирма да бъде прекратен.

Демонстрациите се проведоха в неделния ден под мотото „България над всичко. Бежанците вън“. В момента в бежанския център в Харманли са настанени около 3500 чужденци, предимно от Афганистан. С планираното закупуване на допълнителните фургони капацитетът на лагера ще достигне 5000 души.

Хората са категорични, че мигрантите крадат и създават проблеми. Те настояват още чужденците направо да бъдат връщани в родните им страни.

Митингът беше организиран от граждани и подкрепен от “Обединените патриоти”. Въпреки това на него присъстваха и представители на ВМРО. Декларация с исканията на харманлийци беше връчена на заместник-председателя на парламента Красимир Каракачанов и на евродепутата Ангел Джамбазки, който пое ангажимент да я прочете от трибуната на Европарламента на 3 октомври. Предишният протест на харманлийци беше преди месец, на 4 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България