Стотици протестираха срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху

Поискаха да бъде обвинен в корупция

Стотици протестиращи се събраха снощи пред дома на главния прокурор на Израел с настояване премиерът Бенямин Нетаняху да бъде обвинен в корупция.

Демонстрациите, които се провеждат от месеци в началото събираха малко на брой антиправителствени активисти. Те обаче постепенно се превръщат в по-широко протестно движение, отбелязва Асошиейтид прес.

Участниците в протестите обвиняват Нетаняху във финансови злоупотреби и нерегламентирани връзки с медии, международни компании и Холивуд. Самият премиер отрича и твърди, че е мишена на "лов на вещици".

Снощният протест се състоя седмица след като двама от организаторите на движението бяха арестувани и Върховният съд постанови, че демонстрациите могат да продължат само ако в тях участват до 500 души и ако не бъдат използвани високоговорители в жилищни райони. Полицията съобщи, че снощи броят на протестиращите е бил много по-голям - около 2000.

Според израелските закони министър-председателят може да бъде свален от поста от парламента. Върховният съд обаче неотдавна излезе с решение, че министри и кметове, подведени под съдебна отговорност, трябва да подават оставки, ако бъдат осъдени. Министърът на правосъдието настоява, че премиерът не е задължен да прави това. Но ако все пак главният прокурор излезе с обвинение, ще има законово основание и обществен натиск върху премиера да се оттегли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят