Стотици се прощават с видинския владика Дометиан

Утре в 12 часа ще бъде извършено опелото

Стотици миряни и духовници от видинска епархия се стекоха в катедралния храм "Свети Димитър" във Видин да се простят в Негово Високо Преосвещенство Видинския митрополит Дометиан. С българския химн и марша на Трети пехотен Бдински полк във Видин бяха посрещнати тленните останки на Видинския владика, който почина вчера в столична болница, съобщи БНР.

"Той беше благ и мъдър духовен водач за всички нас. В знак на уважение към неговото духовно водачество Общинският съвет му присъди званието "Почетен гражданин на Видин". Искам да изкажа съболезнования към всички епархийски съветници и да кажа още веднъж, че ние всички скърбим за него.", каза кметът на Видин Огнян Ценков, който бе сред множеството.

Районният мюфтия на Видин, Враца и Монтана, Неджати Али обясни, че мисията на Дядо Дометиан е била да общува с хората и да ги събира. Негова е била идеята Видин да бъде обявен за град на толерантността.

"Дядото беше толкова добър човек, толерантен към нас и давеше пример за всички граждани на Видин. Няма да го забравим. Той е единственият митрополит, който миналата година прие всички мюфтии. Даже моите колеги ми се обадиха да предам техните съболезнования. Мъдър човек, човеколюбец, не правеше разлика между хората...", каза  още Неджати Али.

За националното радио отец Илия от Грамада сподели:

"Познавам митрополит Дометиан от 2009 година, когато дойдох във Видин. Мога да кажа, че бе голям родолюбец, отдаден на вярата и на своето паство."

И обикновени миряни, които са познавали Видинския митрополит Дометиан, също споделиха впечатленията си от него като архиерей и човек:

"Познавам го лично, много тъжно понесох тази вест. Човек със силен дух, така ще го запомня... Прекрасен човек, божи човек, добър, мил. Бог да го прости!... Най-добрият владика и в Синода, и във Видинската митрополия. Много ерудиран човек, много добре се отнася с хората. Владеещ няколко езика, сплотяващ хората, сплотяващ миряните...

Длъжни сме да го изпратим, беше хубав човек, хубав и като служител на Бога и .., но всичко свършва един ден...

Познавам го като най-добрия архиерей на Българската православна църква. Добър, благ, човечен. Бог да го прости!"

След заупокойна молитва започна поклонението пред Видинския митрополит Дометиан.

Утре, от 12 часа, ще бъде извършено опелото. Час по-късно от катедралния храм ще потегли траурно литийно шествие до Видинската света митрополия, където ще бъде извършено погребението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България