Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

„Тесла” избра Берлин за първия си завод в Европа Мъск обяви предстоящия строеж на “Гигафабрика 4”

Два случая на африканска чума по свинете в Разградско

Прокуратурата протестира оправдателната присъда спрямо стоматолога, обвинен за причиняване на смъртта на 14-годишно дете

Демет Йоздемир искала да стане адвокат

Правителството отпусна 24 млн. лв. за борба с бедствията

Михайлов титуляр срещу Парагвай

Стотици се стекоха навръх Димитровден за честванията на 831 години от въстанието на Асеневци

 

Стотици великотърновци, заедно с кмета на старопрестолния град Даниел Панов, отбелязаха 831-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен и големия християнски празник Димитровден. Честванията започнаха в църквата „Успение Богородично” в квартал „Асенов”, където великотърновският митрополит Григорий отслужи литургия. Даниел Панов и много жители на Велико Търново се поклониха пред иконата на свети Димитър Солунски, който е считан за един от покровителите на града.

Последва литийно шествие по улиците на квартал „Асенов”, завършило в храма „Св. Димитър Солунски”, където на 26 октомври 1185 г. първите Асеневци правят решителна крачка към възстановяването на българското царство. В двора на църквата кметът Даниел Панов произнесе слово, в което говори за значимостта на въстанието отпреди 831 години и за приемствеността в държавното строителство, която е особено важна за всички българи.

„Делото на Петър и Асен води до възстановяване на българската държава и самостоятелна българска църква. Те полагат основите на династия, която превръща столицата Търновград и България в първостепенни политически, икономически, военни и дипломатически фактори в Европейският югоизток през 12-14 век. Двамата братя дават един от най-ярките примери за приемствеността в държавното строителство – те се обявяват за наследници на онази същата България от времето на царете Симеон, Петър и Самуил. Делата на Асеневци и на всички български владетели са основополагащи за нашата идентичност. Прекланяме се пред българските царе и нека бъдем горди и достойни българи и европейци заради жертвоготовността, безпределната им храброст и доблест”, каза Даниел Панов.

В словото си кметът на Велико Търново припомни, че освен подвига на свети Димитър Солунски, на 26 октомври българският народ почита майсторлъка и занаята на строителите, дюлгерите, архитектите, строителните инженери, проектантите и конструкторите.

„Нека бъдем добри великотърновци и българи, да уважаваме традициите и обичаите и да ходим с близките си на църква всяка неделя, а не само по време на избори”, продължи Даниел Панов.
Празникът продължи с молебен за здраве и освещаване на курбан чорба, фолклорна програма и църковни песнопения. Сред официалните гости бяха още областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, председателят на Областната камара на строителите Любомир Шербетов, представители на различни институции и организации.

Финал на отбелязването на Димитровден и 831-годишнината от въстанието на Петър и Асен ще бъде прожекцията на аудио-виузалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” на хълма Царевец.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.