Стотици се събраха на протест в защита на осъдените полицаи по делото “Чората“ (СНИМКИ)

Протест в защита на осъдените петима полицаи по делото “Чората“ се проведе в Благоевград. Стотици граждани и полицаи дойдоха пред съдебната палата,за да изразят възмущението си,че униформените са осъдени несправедливо и да кажат,че българския полицай не е убиец.

Подкрепа за осъдените, които вече са в затвора в Бобов дол, изрази и Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Те излязоха с официална позиция по случая “Чората”. Ето какво се казва в нея:

На 19 април ВКС осъди на по 7 г. затвор полицаите Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски. Петимата са в затвора в Бобов дол, осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, починал при задържане по време на полицейска акция на 10 ноември 2005 г. в Благоевград. УС на СФСМВР с недоумение и тревога се запозна с поредната присъда по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

СФСМВР е ангажирана по обясними причини с този случай от самото си учредяване. На организирания от Федерацията през септември 2009 година в София митинг под надслов “Българските полицаи не са убийци”, а и многократно пред медиите ясно сме заявявали, че не можем да приемем за доказан факт това, че петима полицейски служители, избрани практически на случаен принцип и изпратени с ясна задача да задържат лице, са пристъпили към изпълнение на задълженията си и са действали по време на това изпълнение с намерението да отнемат живота му.

Поредната присъда по това дело не е в състояние да промени по никакъв начин позицията ни. Както ни повеляват дългът и честта на служители в МВР, ние продължаваме да вярваме в българското правосъдие. Тази вяра ни дава основание да настояваме и да се надяваме делото да бъде преразгледано и поддържа убеждението ни, че справедливостта ще възтържествува.

Да, към нас могат да бъдат отправяни упреци, много от които – основателни. Но българските полицаи не са убийци. Убедени сме, че това е ясно на нашите сънародници и се надяваме на тяхната подкрепа.

Протестът в защита на осъдените тръгна от фейсбук. Той протече под мотото „Българският полицай не е убиец“. Този призив от дни обикаля социалните мрежи. Хиляди благоевградчани го качиха на профилните си снимки.

На протеста роднините на осъдените и гражданите започнаха да подписват петиция, която ще изпратят до президенството. С нея ще искат петмата полицаи да бъдат помилвани. Според роднините това е последната им надежда.

Хората на митинг-протеста заявиха,че съдебното решение е несправедливо и че заради подобни съдебни актове хората напускат държавата ни.

Адвокатите на осъдените полицаи подготвят официално искане за възобновяване на делото. Според тях по време на съдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения и това е основание за ново разглеждане на делото. Те са категорични, че основен принип в правото е индивидуалното наказание и няма как на петимата да се наложи едно и също наказание, защото всеки от тях е имал конкретна отговорност и е извършил конкретни действия при задържането на Ангел Димитров.

Мирослав Писов, Иво Иванов, Боби Механджийски Янко Граховски и Георги Калинков вече са в Бобовдолския затвор със 7-годишна присъда, дадена им от 3 съдийки от ВКС за това, че преди 14 г., при акция по задържането са причинили смъртта на криминално проявения Ангел Димитров-Чората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България