Премиерът Борисов се срещна с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева

Японски милиардер си търси жена за полет до Луната Кандидатките трябва да са позитивно настроени

Осигуряват по-добър достъп до домовете на инвалиди

Състоянието на жената, която се лекува от свински грип в Смолян, остава стабилно

31-годижен мъж почина след инцидент в заведение във Видин

Тесла общувал с гълъб телепатично Получил видения на 7 години, след смъртта на брат си

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради срив в бранша Ръководството на БХРА излиза с петиция за законодателни промени

Пожар затвори пътя Симитли – Кресна

Емил Димитров: ВиК дружествата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, новият холдинг ще помогне на всички

Арестуваха мъж от Кюстендил, заподозрян за убийство на съпругата си При първоначалния оглед са установени следи от насилие

Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин имаше склонност към самоагресия

Ивелина Василева: Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата

Обирът на сребро и пари от Митница-Благоевград е станал чрез вътрешна информация

Бащата на убитата Андреа за 17-годишния Аксел: Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки

Genesis атакува Европа с луксозен SUV Корейската премиум марка има високи цели за Стария континент

Стотици старозагорцуи честваха Деня на Независимостта

С тържествен ритуал и показ на техника в Стара Загора отбелязаха 110 години от обявяване на независимостта на България.

Пред „Паметника на загиналите във войните старозагорци“ в парк „Александър Стамболийски“ се събраха признателни граждани, за да изразят своята признателност пред паметта на българските държавници, работили за независимостта. В ритуала участваха почетен караул и знаменна група от Старозагорския военен гарнизон, Общински духов оркестър и хор на НЧ „Родина“, съобщават от общуна Стара Загора.

Актьорът Ивелин Керанов припомни историята около обявяването на независимостта на този ден преди 110 години.

„Днес е важен ден, в който преди 110 години нашата родина отхвърля зависимостта от османско иго“, каза в приветствието си Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя припомни думите на Фердинанд „Ако не рискувам, няма да успея“ и действията за обявяване на независимостта. Цяла България ликува на този ден преди 110 години, три дни по-късно Фердинанд е посрещнат в Стара Загора. „Това е апотеоза на един дълъг период на въоръжение на българския дух, за да се подготви за противопоставяне на подтисничеството. Затова сега трябва да осъзнаваме силата на българския дух, да осъзнаем какво значи свободата. Днес е важно България да бъде зачитана, да се отстояват интересите й“, каза още Сотирова.

На ритуала присъстваха народният представител Радостин Танев, областният управител Гергана Микова, зам. областният Петя Чакърова, зам.-кметът Красимира Чахова, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, зам.-командирът на Втора механизирана бригада полк. Тодоров, общински съветници, много граждани.

Венци пред паметника бяха положени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон, областен управител. Представители на политически партии, обществени организации, съюзи и признателни граждани също положиха цветя в знак на признателност.

Старозагорският военен гарнизон организира показ на техника и въоръжение. Армейската техника бе разположена на южната част на бул. „Цар Симеон Велики“ от кръстовището с бул. „Патриарх Евтимий“ до Средно училище „Васил Левски“ за времето от 9.00 до 12.00 часа.

От 11.30 часа в парк „Пети октомври“ започна празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.