На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Стоянка Мутафова – Неуморимата

Това лято едно стихийно бедствие върша по морето – великата и неуморна актриса Стоянка Мутафова направи лятно турне по Черноморието и обра за пореден път овациите на публиката. На 95 години тя показа непоколебим дух и решителност, преодоля несгодите на пътуването и дори внезапно появилите се слухове в жълти сайтове, че се била споминала. Тя може би е единствената българка, която има право с гордост да цитира за пореден път думите на Марк Твен: „Слуховете за моята смърт са силно преувеличени“. Да ни е жива и здрава Стояна!

Стоянка Мутафова е родена толкова хилава, че родителите й бързат да я кръстят в църква, за да не умре некръстена.

Баща й Константин Мутафов е драматург в Народния театър “Иван Вазов”, а майка й Екатерина е учителка.
95 години тя опровергава тези страхове и се превръща в жизнена и млада дама, още щом стъпи на сцена.
Истинското име на може би най-смешната и талантлива българска актриса е Стояна-Мария, но в първия афиш на Народния театър е записана погрешно като Стоянка.

Актрисата решава да отиде при директора Николай Лилиев с молба да поправят грешката. Някой от колегите и казва:”Недей, “К”-то носи щастие, ще имаш успех”. И тя става известна именно като Стоянка. Колегите и приятелите й обаче винаги са я наричали Стояна.

Навремето тя получава изключително образование – Първа девическа гимназия в София, класическа филология в Софийския университет и Държавна театрална школа – София (днес НАТФИЗ). Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър и точно там остава завинаги сърцето й – в хумора е силата й, там излиза в пълния си блясък харизмата й.

През годините Стоянка Мутафова изиграва над 40 роли в театъра и над 20 роли в киното – тя просто не спира. Получава редица национални отличия за приноса си към театъра и културата.

Личният й живот е бурен – Стоянка има трима съпрузи – първият е чешкият режисьор Роберт Роснер, когато се женят тя е на 23 години, той – на 51. Вторият й съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария Грубешлиева – Муки. Третият брак е с Нейчо Попов, за когато казва, че е любовта на живота й.

“Не бях красавица, но игрива, закачлива, интересна, мъжете ме харесваха”, казва за себе си Стоянка Мутафова. Не крие как изнудила баща си да й купи кожено палто за първа среща с много красив мъж. Той пък се оказало, че не знае името на герой от “Илиада” и чувствата моментално изстинали.
Иначе винаги е била дама с изключителен стил.

Мария, дъщеря на великия актьор Хиндо Касимов, си спомня: “Една жена, която присъства в детските ми спомени като пъзел от кожени палта и шапки; стилни цветни гердани и ярки червила; чанти, които като английска кралска особа гушка под мишница; загадъчен парфюм, идващ някъде от вносни светове; шумен смях и походка на засегната лейди, която търси най-точния ответен удар. Леля Стояна.”

С друг велик наш артист – Георги Калоянчев я свързва дълго и непробиваемо от житейските бури приятелство. Те са заедно на сцена дълги години, освен това до смъртта на Калоянчев са съседи и са буквално неразделни. .Друг любим неин партньор на сцена е Георги Парцалев.

Мутафова играе в първата постановка на Сатиричния – “Баня” на Маяковски. Спектакълът е оценен като слаб и много от командированите актьори се връщат в предишните си театри. Стоянка и Калоянчев обаче остават и стават стожерите на трупата, към която постепенно се присъединяват и Георги Парцалев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Васил Попов, Димитър Манчев, Константин Коцев, Невена Коканова.

Невена е най-голямата приятелка на Стоянка в Сатиричния театър, независимо че разликата им е 16 години. “Невена беше голям чешит. Голям чешит! – казва Мутафова. – Хората не знаят това. И аз държа това да се знае!”

Напук на възрастта, днес Стоянка Мутафова играе на сцена н-брой пъти последното си представление – “Госпожа Стихийно бедствие”, снима се в телевизията в сериала “Столичани в повече” и не спира да пътува, да дава интервюта и излиза с радост в публичното пространство.
Какво е за нея сцената?

“Театърът ме направи “герой на мегдана”, но не беше само щедър. Театърът не е лесно място за живеене. В него има и много трудности и дори кал. И ако не се примириш с това, че и теб ще опръска, загиваш. Отдавна вече знам, че талантливият човек рядко е добър човек. В него разни сили се боричкат. И не мирясват. Това е истината за героите на мегдана.”

А публиката?
“Не мога да се прехласвам от благодарности към публиката. Артистите много обичат в интервютата да ръсят фрази като “Моят бог е моята публика” или “За мен публиката е всичко”. Как могат да са всичко четиристотин души в салона, дето и лицата им не различаваш? Какъв е тоя бог, дето толкоз лесно му се кланяш? Я по-полека.”

Стоянка Мутафова не само е артист и непобедим дух – тя е национално богатство. Сцената я обича, публиката я обожава, защото тя е открила пътя си и към двете и не спира да върви по него вече толкова години. Тайната на несекващата й жизнена сила е любов и много, много труд.

Аха да гътне
турски капитан

През 60-те Стоянка снима на борда на кораб на път за Тунис филма “Нако, Вако и Дако”. Приближава турски патрулен катер и капитанът му се качва на борда на българския кораб за проверка. Точно в този момент снимали епизод, в който тя играела… Отело. Човекът вдигнал поглед и я видял почернена като негър, с поклащаща се халка на едното ухо. А до нея възпълният Саркис Мухибян в балетна пачка го посрещнал с: “Хош гелдиниз!” (добре дошли на турски). Турският военен се уплашил и побягнал.

ЗА НЕЯ

Тя е истинско
чудо

Обичам я! Нашата велика Стоянка Мутафова е истинско чудо и е без конкуренция, да ни е жива и здрава! Неслучайно е любимка вече на няколко поколения българи!
Вежди Рашидов,
шеф на Комисията
по култура в парламента

Най-шантавата жена
Стояна е най-шантавата жена, която познавам. Дарбата, проклетията и енергията й нямат свършване.
Покойният Георги Калоянчев

Не съм се била
с нея

Помня много добре времената, в които всички говореха, че се биела със Стояна. Това не е истина. Никога не се е случвало, защото тя е по-ниска от мен, но има по-яка ръка.
Татяна Лолова,
в хумористичен коментар
за колежката си

Имаме кармична връзка
Не можем една без друга, това е някаква кармична връзка, която е много силна, обаче и много мъчителна на моменти, защото това са много години, в които ние просто сме се хванали двете като удавник за сламка. Едната търси помощ от другата и другата търси помощ от другата. Оттам се стига някой път до една избухливост, нервност от двете страни. А ние и двете сме много нервни, много избухливи.
Мария Грубешлиева-Муки,
дъщеря на актрисата

Научава текстовете моментално
Стоянка е невероятна жена. Тя е в страхотна форма, мисли бързо, веднага прилага на практика идеите на режисьора и научава текста още на репетициите”.
Росица Александрова,
актриса

Не е горделива
Тя е искрена, непретенциозна, не е горделива и не се изживява като голяма звезда.
Полин Лалова,
актриса

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.