Стоянка Мутафова с Наградата на София за принос към актьорската професия

Снимка: Министерство на културата

Актрисата Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София за принос към актьорската професия на 21-вото издание на международния София филм фест.

Няколко поколения помнят опашките за билети пред храма на смеха, създаден през 1956 година от легендарните Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Татяна Лолова и тяхната легендарна трупа. В най-щастливите години в живота им, раздаващи се на сцената, Мутафова влиза всяка вечер в незабравими образи – Дорина от „Тартюф”, Селямсъзката от „Чичовци”, Баба Гицка от „Големанов”, Мария от „Михал Мишкоед”, Фьокла от „Женитба”, Коробочка от „Мъртви души”, Анна Андреевна от „Ревизор” и много други. Въпреки достолепната си възраст, само в последните години Мутафова е неузнаваема като Баба Зюмбюла в „Шокова терапия” и Бръмбарова в „Космонавти”. Тя е от актрисите, които могат да влязат в наистина всякаква – възможна и дори невъзможна – роля!

„Голямо нещо е любовта! Това е импулс. Най-хубавите си роли съм ги правила, когато съм била влюбена.“ Това каза пред медиите Стоянка Мутафова в месеца на любовта, когато е родена и самата тя. На 95 години „Госпожа Стихийно бедствие“, както я наричат с обич, е кандидат за рекорд на „Гинес“ за най-възрастна активно играеща на сцената актриса.

„Аз бих сравнил миговете от съприкосновението с твоя блестящ талант с магията, която произвежда един уникален електронен музикален уред, наречен теремин, на който човек свири, без да го докосва. Естествена и емоционална, подобно на този невероятен инструмент, без да докосваш публиката физически, ти прегръщаш душата ѝ и досягаш най-нежните струни в сърцето й“, каза за Стоянка Мутафова навръх юбилея ѝ, отбелязан в Сатиричния театър, министърът на културата Рашко Младенов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Wanted to drop a comment and let you know your Feed is not working today. I tried including it to my Google reader account and got abtlulseoy nothing.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.