Предварително съгласие на страните от ЕС за отмяна на визите на украински граждани за краткотрайни престои

Страните от ЕС дадоха предварително съгласие да отменят визите за украински граждани за краткотрайни престои, предаде Ройтерс, цитира БНР. "Радвам се, че решението ни изпраща положителен сигнал с наближаването на срещата на върха ЕС-Украйна на 24 ноември", заяви постоянният представител на Словакия в ЕС Петер Яворчик, чиято страна е ротационен председател на съюза.

На 18 декември м.г. Европейската комисия препоръча на Съвета на ЕС да разгледа възможността за въвеждане на безвизов режим с Грузия, Украйна и Косово, в случай че изпълняват плана за действие по подготовката за безвизов режим. На Украйна бяха поставени допълнителни условия по борбата с корупцията.

Решението касае отмяната на визите за краткосрочни престои на украинци в ЕС - до 90 дни и не по-често от веднъж на шестмесечие. Предстои то да се обсъди в Съвета на ЕС, където приемането му трябва да стане с единодушно съгласие.

В изявление на Съвета на ЕС се казва, че отмяната на визите за Украйна може да настъпи само едновременно с влизането в действие на европейския механизъм за преустановяване на безвизови режими.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа