Страните от ЕС обединяват социалните си ведомства в единна електронна система за обмен на данни Премахват бюрокрацията за живеещите в различни европейски страни граждани

Страните от Европейския съюз трябва да свържат социалните си ведомства в единна електронна система за обмен на данни до две години. Тя цели премахване на бюрокрацията за живеещите в различни европейски страни граждани, както и борба с източването на социални помощи.

Днес Европейската комисия официално лансира платформата на централно ниво, съобщи БНР.

15 000 социални ведомства в 28-те държави от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария трябва да започнат да обменят документация по интернет – бързо и в реално време.

В момента контактите между социалните и данъчните служби на отделните държави става чрез стандартна пощенска кореспонденция и насрещните проверки отнемат месеци.

Според Еврокомисията новата единна информационна система ще помогне за по-бързото административно обслужване на гражданите, които са живели и работили в повече от една европейска страна – например за изчисляване и признаване на пенсионен стаж или други социални надбавки.

Също така властите ще засичат по-ефективно опитите за измами като получаване на помощи от повече от една социална система.

Интернет платформата трябва да заработи до юли 2019 г. До тогава България и останалите членки на Съюза имат задължение да синхронизират електронните си регистри и системи с тези на общоевропейската платформа за обмен в социалното осигуряване.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Колко точат циганите без един работен ден за държавата. Отделно колко точат циганите от моловете, улиците и площадите ? Аде брюкселски дебелаци – кажете !

  2. ци..ганите не ги мислете!! те имат БХК и всички лай,нари около тях!! ще ги оправят,споко!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.