Страните участници в многонационалното учение „Black Sea/Balkan Regional Exercises 2019“ се събраха в София

Във Военна академия „Г. С. Раковски“ от днес се провежда основната планираща конференция за многонационалното учение „Black Sea/Balkan Regional Exercises 2019”. Тя е организирана от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа в координация с дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите и Сухопътните войски в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2018 г. Това съобщиха от МО.

В четиридневния форум участват над 600 представители от страните-домакини на интегрираните в „Black Sea/Balkan Regional Exercises 2019” учения: България, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и Македония, САЩ и страните партньори.

„Това ще бъде най-мащабното учение на територията на Югоизточна Европа, което ще се проведе догодина. Акцент е поставен върху бързото придвижване, сформирането и подобряването на оперативната съвместимост при изпълнението на целия спектър от задачи“, посочи заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов на откриването на конференцията.

В работата на конференцията участват представители на Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите и видовете въоръжени сили.

Многонационалното учение „Black Sea/Balkan Regional Exercises 2019” е планирано да се проведе в периода май-юни 2019 г. на териториите на България, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и Македония, в изпълнение на засилените мерки за гарантиране на сигурността в Черноморския регион. То е съвкупност от поредица учения с участието на сили и средства не само от държавите-членки на НАТО в региона, но и на страни-участнички в „Партньорство за мир“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България