ДФЗ дава 30 млн. лв. за краткосрочни кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

Край на концесията, ако 3 г. няма добив

Ръст на търсенето на бързи заеми Мораториумът върху плащанията не важи за тях

Джеф Безос остава най-богатият човек в света

Спрете рецепти по вайбър, изписвайте и генерици!

Българка в Ню Йорк: Болните чакат 40 часа за хоспитализация, лекарите нямат нормални маски

Дания, Чехия и Гърция разхлабват мерките (обзор) Копенхаген отваря ясли и детски градини от 15 април

Фандъкова: Разкриваме отделение за пациенти с COVID-19 в Първа градска болница

ЕС прие пакета „Мобилност“ Решението още не е окончателно

70-годишен мъж е убит в кюстендилското село Бараково

Градският транспорт в София с ново работно време Последните курсове по линиите ще приключват около 22:00 часа

36-годишен мъж пoчина от Covid-19 в София 577 са вече заразените у нас

БАБХ проверява продава ли се ярешко месо вместо агнешко за Великден

Носенето на маска вече е задължително в Израел

Стоян Мавродиев, ББР: Планираме адекватни мерки, бизнесът трябва да е спокоен

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Факсимиле на „Труд” от 18.10.2018 г.

Близки на вицепремиера даже го спрегнаха за най-възможен нов зам.-председател на ГЕРБ

Странна активност на вицепремиера Томислав Дончев пред БНР провокира стотици въпроси от читатели на вестника, сайта на „Труд” и във фейсбук. С много недоумение хората се опитваха да си изяснят изключително острата реакция на Дончев срещу Цветан Цветанов – дясната ръка на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в партията, и то само два месеца преди европейските избори.

Сградата на „Елемаг“ 22. Стрелката сочи пентхауза, където се предполага, че е живял зам.-шефът на ГЕРБ.

„Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс”, заявява пред БНР вицепремиерът Дончев. И дава да се разбере, че „скандалът не се е развил докрай”. „Редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор – отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той”, казва още вицепремиерът по адрес на Цветан Цветанов. Томислав Дончев обръща внимание, че всеки подобен скандал „носи негативи” и „ерозира доверието”. И трябвало „изключително ясен и адекватен сигнал, който да позволи доверието да бъде възстановено“. След което коментира и оставката на правосъдния министър Цецка Цачева като „мъжка постъпка”.

Буквално минути по-късно за оставка, но на Цветан Цветанов, и то от политическия живот на страната, заговориха от БСП. На нарочна пресконференция на „Позитано” 20 социалистите обявиха, че настояват „не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика”.

Наши читатели оцениха като странен синхронът в говоренето на високопоставен член на кабинета и член на ръководството на партия ГЕРБ с това на опозицията. И питаха дали Дончев не използва момента с отсъствието на Цветанов, за да защити интересите на един от първите си работодатели, финансирал фондация „Отворено общество”, Джордж Сорос. Последният се свързва с влияние в радио „Свободна Европа” – медията, от която тръгна скандалът с апартаментите на властта и в която в момента работят репортери, твърде близки до „Протестна мрежа” и „Антикорупционен фонд” на Николай Стайков.

„Точно в този скандал БСП няма никакво участие. Всички вие знаете откъде дойде информацията. Със сигурност тя не е от България. И г-н Цветанов, и г-н Борисов трябва много добре да си направят изводите. Кои и защо, и защо точно сега дава тези сигнали”, заяви депутатът от БСП Георги Свиленски пак пред БНР, като имаше предвид, че информацията за сделките с луксозните апартаменти първо се появи в „Свободна Европа”.

Сред актива на ГЕРБ отдавна се знае, че кръгът около Томислав Дончев има амбиции за постове и назначения не само в партията, но и в изпълнителната власт.

Строежът „Златен век” от 21 март е обект на проверка на ДНСК.
Снимки Денислав Стойчев

Близки на Томислав Дончев тези дни го спрегнаха за най-възможен нов зам.-председател на партията, „ако Борисов реши да се освободи от Цветанов”. Пак Дончев пространно разви тезата за доверието и оставките в политиката пред БНР: ”Оставките, без да са нещо, което може да бъде подценено, са един от инструментите за управление – дали като лично волеизявление, акт или като политически инструмент, за да се възстановява доверието. В политиката, освен персоналните качества, експертизата, програмите, това, което свързва въпросния представител с гражданите, е тази тънка нишка на доверието. Ако тя се скъса, всичко останало няма значение”. Накрая вицепремиерът определи скандала с имотите като „проблем и предизвикателства за решаване”.

Премиерът Бойко Борисов вече заяви, че по случая с апартаментите на властта ще свика Изпълнителна комисия на ГЕРБ. В нея участват Цветан Цветанов и Томислав Дончев. Работната дата за заседанието е тази сряда.

Строители: Не ни въвеждайте в политически битки

„Недопустимо е в големи политически битки да бъде въвлечено едно от малкото останали производства, създаващо работни места, внасящо в бюджета приходи и създаващо национална стойност”. Това се казва в отворено писмо на Националната асоциация на строителните предприемачи. От организацията са категорични, че са разтревожени от „създаващото се негативно внушение към гилдията, основано на разследването на конкретни имотни сделки, извършени от политически лица”. „Категорично се противопоставяме на опитите акцентът на обществения дебат да се измести от същността на проблема върху производителя, създал продукта на сделката”, се казва още в писмото.

Сценарият „Златен век“ не е писан от Цветанов

Сценарият за строителството на сградата „Златен век” в столичният квартал „Лозенец” не е писана от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, показва изследване на документите, което „Труд” направи.

Разрешението за изграждане на 34-етажния небостъргач е получено на 26 януари 2007 г. То е издадено на името на ЕТ „ДЖИ-БИ-АЙ-91-Жанета Младенова” и ЕТ „Румен Марков – Джойнт Билдинг инвестмънт”. Впоследствие разрешението за строеж е презаверено на общата фирма на Жанета Младенова и Румен Марков – „Кристела” ООД с управител Румен Марков.

Заради изпуснати срокове за стартиране на изграждането в срок до 5 години според правилата на тогава действащия Закон за устройство на територията обаче на фирмата се налага да поиска повторна презаверка на разрешителното си за строеж на 14.12.2016 г. от дирекция „Архитектура и градоустройство” на Столична община. За целта внася и нужните 260 000 лв. Инвеститорът е уведомен, че това няма да се случи и фирмата оттегля искането си на 3 февруари 2017 г. и иска обратно внесените 260 хиляди лева. Три дни по-късно главният архитект на София прекратява административното производство по заявлението за презаверка.

Когато изглежда, че проектът за сграда на улица „Златен рог” няма как да се случи, на сцената се появава фирма „Артекс”. Нейните собственици – архитектите Весела Мирянова и Пламен Мирянов са вписани като съдружници в компанията „Кристела” ООД на 4 януари 2017 година. На същата дата като собственик в компания „Кристела” ООД е вписана и УниКредит Булбанк. Пламен Мирянов става управляващото лице на компанията.

Няколко дни след това, в края на януари 2017 г. парламентът гласува поправки по предложение на ГЕРБ между първо и второ четене на Закона за устройство на територията, с които удължава срокът за започване на реално строителство от датата на издаване на разрешението от 5 на 10 години. Сред гласувалите е и Цветан Цветанов.

Това обаче не е достатъчно за узаконяване на сградата в „Лозенец”. След включването на собствениците на „Артекст” в „Кристела” и тяхно искане в НАГ е получено и писмо от зам.-регионалния министър Валентин Йовев. На 30 август 2017 година в тълкователното писмо за конкретния обект „Златен век” той определя „срокът за завършване на строителството е 10 г. и се отчита от датата на започване на сторителството, а именно от датата на съставане на протокола образец 2” или с други думи, 10-годишният срок, записан в ЗУТ, започва да тече от 11 януари 2010 г. Така реaлно е дадене зелена светлина към 34-етажния проект въпреки, че в случая се приема обратното действие на закона.

Впоследствие обаче настоящият регионален министър Петя Аврамова информира главния архитект на „Лозенец”, че писмото на зам.-министъра не е имало задължителен характер. Тази информация своевременно е изпратена до началника на ДНСК, в чиито компетенции е изграждането на сградата.

Във връзка със строежа „Златен век”, чието име е aлюзия за великите дела на цар Симеон, както се рекламира имота в сайта на „Артекс”, в Столична община са получени няколко сигнала от Инициативен комитет „Лозенец”. Освен това писма във връзка с изграждането на „Златен век” са изпратени в Столична община и от националния омбудсман на 29.11.2017г. и от председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов на 12.06.2018 г. Извършена преди това проверка от ДНСК и РДНСК Югозападен район на 5 януари 2018 г. е установила, че няма нарушения по отношение на законосъобразността на издадените строителните книжа.

В момента е започнала и нова проверка на ДНСК за законосъобразността на строежа.

Александър Ненков, зам.-председател на регионалната комисия в НС пред „Труд”: Променихме текстове от ЗУТ заради магистралите, а не заради частни фирми

Промените, които направихме в ЗУТ през 2017 година касаят обектите от I и II категория – най-големите обекти, пътища, магистрали, мостове, виадукти и тн. А целта беше да не се подновява или презаверява строителното им разрешение на всеки пет години, а за тези обекти да важи 10-годишна давност. Обърнете внимание кои са обектите от I и II категория – те в никакъв случай не може да са жилищни сгради. В закона никъде няма ретроактивно действие. Абсолютно внушение е да се говори за поправка „Артекс” в случая. Промените в ЗУТ се наложиха, тъй като с годините практика се показа, че поради ред обжалвания – административни, оценка на околната среда и други процедури, тези обекти се завършват след години. Затова сме дали толеранс те да се завършват вместо за 5 г. – за 10 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (25)

 1. Тия ептен се оплетоха в лъжи. Обаче НАЙ- ВАЖНОТО Е КАДЕ СА ДЕЛЕТА СРЕЩУ СЕРГЕЙ КОИТО БОРИСОВ ДЪЛГО –ОКОЛО 5 ГОДИНИ КОМЕНТИРАШЕ ПО МЕДИИТЕ. КАК СЕРГЕЙ БИЛ КРАЛ . КАК СЕ Е ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЛ. ЗАЩО БОРИСОВ САМО ЛАЕШЕ КАТО КУЧЕ А НИЩО НЕ НАПРАВИ. ТОВА Е ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС

  1. Явно е наясно , че ще се получи като с клеветите му срещу Елена Йончева – и тя го осъди за клевета . Ако имаше някакви доказателства срещу Сергей Станищев , досега да са го разтърбушинили .

 2. строителите от артекс да не се обясняват, как на драго сърце били решили да губят по 2000 еврос на квадрат.

 3. ИМОТНАТА ХУНТА
  ЭАПАЛИ БУНТА

  Кой клечката драсна
  няма да ви кажа эа сега

  ПОЖАРА НА БУНТА ГОРИ

  УРААА

  / Уважаеми СЪДЕБНИ ЭАСЕДАТЕЛИ,
  и раэни други наблюдатели,

  ЛЕДЪТ СЕ ПУКА

  и “ на слука“/

  УРААА

 4. аз съм деко – отдавна Ви пиша ,че както в сащ има две партии които дават благините на мощната държава ,така и в България поради липса на минъори да вдигат и свалят властта ,поради джендъри и млади знаещи езици и напускащи българия вместо да свалят властта и пенсионери и работещи отрудени хора мислещи за дребнотемие и развиващи психични отклонения някой от тях поради липса на переспектива но неможещи ,поради работодатели подтискащи ги – не могат да свалят властта .Тогава е важно правилото – те сами ще се изядат/партиите / ,като се сменят на 4 години защото само тогава те сами ще си контролират постовете,парите и на 4 години който се обогати – айде да те сменим ,че времето е дошло. Но тогава се задвижват и критериите на обществото ,за смяна и ако самите управляващи като се сменят не се съобразяват – с обществото ,тогава те самите дърпат напред и оправят проблемите в обществото . Това е Изхода . Да се гласува за някой но да не е герб за да се задвижи схемата .

 5. Не мисля че ГЕРБ е толкова противна партия. За тях гласуват над 1 милион българи. Няма как да допуснем, или си представим, че в този милион няма десетки, дори стотици и хиляди по-достойни от Цецка, Цветанов, Суджука, Лъчо Мозъка… Бедата е, че не избират истинските, знаещи и можещи хора, а гласуват и слагат начело боклука, гюбрето…

  1. Типично за всички партии , просто ГЕРБ не са по различни , но и се уляха последните 10 години !

 6. Да, но теэ милион глсовЕ,
  Се окаэаха ИЭМАМЕНИ овцЕ

  УРААА

  / как така
  се решиТомето

  на пъпешлето
  да пръсне дупето/

  УРААА

 7. И понеже цветанов,
  Цяла АМЕРИКА и Политическата
  Класа ПОЭОРНО ОПОЭОРИ

  Както очаквах ,
  група другари / Томето
  ревнаха “ не щеме пъпешлето

  УРААА

  / който ме чете , энае,
  който не ме чете, не энае/

  УРААА

 8. Другарю Блъсков,
  Вие поне, сте наясно
  С играта…

  Дадох инструкции
  эа Контра преврата

  и моментално Томето
  вэе мярката на пъпешлето

  УРААА

  / тъй,тъй эащото
  лекциит ми четат,
  читави да се отърват

  тъжно е на какво,
  Бабето ни учИ
  и какво се получИ

  Налейте си да пиете
  и мъката да скриете

  па водката е отлична идея
  след пъпешовата епопея/

  УРААА

 9. Эащото, другарю Блъсков
  по Африката преврати…

  как се правят,
  лично съм видял…

  УРААА

  / па до ден днешен
  от водка не съм
  се откаэал

  надей тъжи
  бодро погледни
  към следващите дни/

  УРААА

 10. Эащото, другарю Блъсков ,
  по Африката преврати…

  как се правят,
  лично съм видял…

  УРААА

  / па до ден днешен
  от водка не съм
  се откаэал

  надей тъжи
  бодро погледни
  към следващите дни/

  УРААА

 11. Както съм го начертАл,
  до сега е беэ провАл…

  докато пъпешлето
  си вее нейде там гъэето

  ГРУПА ДРУГАРИ

  че му тури секирчето

  УРААА

  / Ние ще пишеме,
  а Ваши Благородия,

  ще четат эа да раэберат/

  УРААА

 12. Бой в комуната на отец Иван

  УРААА

  / един е намукан с нож/

  УРААА

 13. Другарят Блъсков скърбИ

  УРААА

  / от рано сутринтА
  до късно вечертА/

  УРААА

 14. Брутално убийство на магаре,
  Раэследват полицаи и ветеринаре

  УРААА

  / туй магаре по эакуски се ояло
  в осми апартамент живяло

  ревяло и срало в допълнение,
  беэ ама никакво ограничение

  от чичата със насърдчение
  към тиквето эа неподчинение

  ама група другари и Томето
  го эавардили на гюмето

  па сатъра му теглили,
  а някои другари от
  мъка се пропили

  от рано сутринта
  до късно преэ нощта

  мъдрите ни мисли следили ,
  от скука какви сме иэмислили/

  УРААА

  1. скрий се бе пе…… л, задръсти форума с ла.. на.

 15. Форума е МОЙ,

  Поради моэъчна

  недостатъчност…
  много малко твой…!!!!

  Кой си ти
  ДЕТО КВИЧИ

  / какво непочтение
  и грубо отношение

  няма към демократа уважение,
  само хулиганско поведение/

  УРААА

 16. Маменце да си уважиш,
  Устенце с л…А
  да й эадръстиш

  УРААА

  / кой си ти,
  дето квичи/

  УРААА

 17. Брутално убийство на магаре…

  УРААА

  / пич, после энаеш,
  и беэ да лаеш…/

 18. Брутално убийство на магаре…

  УРААА

  / пич, после энаеш,
  и беэ да лаеш…/

  УРААА

 19. Стоит статуя с откръiтъiм уя
  Рука поднята наместо граната
  Держит уя

  УРААА

  / следва/

 20. Стоить статуя с открьiтьiм уя
  Рука поднята наместо граната
  Держит уя

  УРААА

  / следва/

 21. Спамер кух .. кво пишеш само едно и също … Разбира се ,че ГЕРБ е една от най-добрите партии и прави изключително много за цялата ни страна..Вие сте болни мозъци !

 22. А как апартамента на Елемаг 22 е собственост на дъщерята на Цецо, Гергана.
  Но не този, големия, а друг, около 70кв.м+ 22кв.м. гараж???
  Закупува го от фирма ТИ ВИ БИ, 2014г, когато е едва 19 годишна…..
  Колко от нашите деца, на тази крехка възраст, могат да си позволят да си закупят собствено жилище??? С какви доходи????

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.