Изчезнаха 2 тона слънчогледов шрот от склад в Полски Тръмбеш

Автобус на градския транспорт се запали в София

Контрабандни цигари иззе полицията от хранителен магазин в Търново

Руска хакерска група е атакувала 14 банки в САЩ и три в Русия за година и половина 

Деца от търновско училище подготвят подаръци за свои съученици сираци

Директор си приватизира концерна „Калашников“

Нетаняху: Признаването на Ерусалим за столица на Израел прави мира възможен

ИДИЛ хвърля бомби с китайски дронове

Община Свищов пита гражданите за изграждането на индустриален парк

Хибридна триколка за града Моделът е разработка на 12 европейски компании

Слободан Праляк предложил отрова и на Ратко Младич

Столична община: Във всички детски градини отоплението е осигурено Четири училища са с намалени часове заради аварията на главен топлопровод

Георг Георгиев: Ревизия на Лозанския договор няма да се отрази добре на атмосферата на Балканите

Училище и община плащат шофьорски курсове на ученици

Кирил Ананиев: Електронна система ще следи пътя на лекарствата у нас

Стратегически документ за развитието на София до 2050 г. ще бъде представен до 19 месеца

Снимка: ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ

В срок от 19 месеца трябва да бъде представен финалния вариант на „Визия за развитие на София“ – стратегически документ за развитието на града до 20150 година, в който ще участват експерти от различни области. Това пред БНТ Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет, който сподели, че основната философия е разбирането за София като зелен и иновативен град.

„Това е една споделена визия за развитието на града в бъдеще – как да се развива градът, но не само като градоустройство. На базата на тази част от визията ще бъде подготвена през другата година и промяната в общия устройствен план. Нещо, което стана ясно, че трябва да се направи през последните месеци и година, когато се случиха граждански конфликти на различни места в София. Няколко такива случаи имаше в кв. „Младост“. Там се очаква при промяната на общия устройствен план да бъдат защитени зелените територии. Нашето виждане е ,че там, където могат да бъдат спасени имоти с инвестиционни намерения, трябва да бъдат направени.“, посочи Герджиков.

Председателят на Столичния общински съвет заяви, че тази визия за развитие на София е една от най-важните за градоустройствата, но има и други свързани с икономическо развитие, здравеопазване.

„Визията трябва да отговаря на 3 въпроса – накъде искаме да вървим, как да стане и да има ориентири дали вървим в правилната посока. Легитимността идва в начина на нейното създаване. Тя ще бъде създадена чрез съвместен диалог с гражданите на София. Срещи с експерти, граждани и засегнати лица. Философията около която трябва да се завъртят всички решения е разбирането за София като зелен и иновативен град.“, коментира Елен Герджиков.

Герджиков заяви още, че се предвиждат конкретни мерки за подобряване на сигурността и допълни, че всички нови автобуси са оборудвани с видеонаблюдение. Той сподели още, че се върви в правилната посока за велоалеите и всеки един нов булевард има, като се очаква и на бул „Дондуков“. Последното решение на общинския съвет за нови зелени зони включва части от Лозенец и район Средец. Герджиков сподели още, че е в ход събирането на обществените поръчки по събиране на оферти за ремонт в Западния парк. След процедурата веднага ще започне ремонтът, който трябва да приключи в рамките на следващата година.

Относно сигурността в парковете той каза, че се прави изследване и общинския съвет е готов да гласува допълнително финансиране за повече видеонаблюдение, ако има нужда. В момента в парка камерите са 36.

„По настояване на кмета се прави обследване. В него участват и представители на полицията и на СДВР. Ако това обследване покаже необходимост за допълнително финансиране, общинският съвет е готов да гласува допълнително финансиране за изграждане на видеонаблюдение. Това е начинът за превенция, но и гражданската съвест. Участието на всички. Ние трябва да сме нетърпими към такива прояви“, коментира още председателят на СОС.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.