Страхът от остаряването и загубата на контрол водят до проблеми с простатата

Vertical shot of a man needing to urinate and holding a toilet paper isolated on white background

Въпреки че не обичат да говорят на тази тема, проблемите с простатата са обичайни за повечето мъже. Статистиката сочи, че почти всеки втори представител на силния пол над 50 г. и около 80% от мъжете над 60 г. са с уголемена простата. Простатитът или острото възпаление е второто най-често срещано заболяване на простатната жлеза. То е по-типично за по-младите, сексуално активни мъже, като обичайните причини са бактериална инфекция, недоизлекувана инфекция на пикочните пътища, погрешна хигиена.

Колоезденето, тясното бельо и затлъстяването – фактори за уголемена простата

И до днес лекарите не са категорични относно причините за това изменение. Сред предполагаемите фактори е евентуалното повишение на нивата на хормона естроген и намаляване на нивата на тестостерон с напредването на възрастта. И обратното - поддържането на прекалено високи нива на тестостерон в продължение на дълго време също може да доведе до уголемена простата и проблеми с кръвообращението. Според едно проучване пък редовните продължителни периоди на каране на колело с твърда и тясна седалка причиняват изтръпване и натиск върху тестисите, простатата и уретрата и водят до нарушеното им кръвоснабдяване. Това, от своя страна, предизвиква редица сериозни проблеми, единият от които е уголемената простата.

Дългото седене върху опашната кост също може да засегне простатната жлеза и значително да затрудни уринирането. Бактерии, някои химикали (напр. пестициди), носенето на тясно бельо, наднорменото тегло и богатата на наситени мазнини диета са също рискови фактори за увеличена простата, а понякога и за злокачествени процеси.

Страхове и емоционални противоречия също влияят

Такова обяснение дават привържениците на холистичното мислене. Както менопаузата при жените, мъжкият климактериум (андропауза) е превратна точка в живота на мъжа. Установено е, че има силна връзка между простатата и еякулацията, тъй като възможността на мъжа да завърши сексуалния акт му дава усещане за вътрешна сила, мъжественост, сексуалност и плодовитост. С остаряването на тялото всички тези въпроси оказват все по-голямо влияние върху психиката.

Много хора, след като се пенсионират, се чувстват безполезни и безсилни. Някои представители на силния пол, които са използвали секса като средство за комуникация и изразяване на емоциите, в този момент често се оказват емоционално изолирани. Увеличената простата и повишеното желание за уриниране могат да бъдат израз именно на проблеми с достойнството, изразяването на вътрешните конфликти и копнежи.

Честата еякулация и балансираното хранене намаляват риска от заболяване

Изследвания доказват, че честата (но не прекалена) еякулация, независимо дали тя е вследствие на сексуален контакт, еротичен сън или мастурбация, има благоприятен ефект върху здравето на простатата. Това се дължи на редица биологични механизми, които възникват по време на този процес. Така например честото отделяне на семенна течност може да помогне за изчистване на химични канцерогенни вещества, задържани в простатната жлеза. Освобождаването от физическото напрежение, което съпътства еякулирането, значително намалява стреса и забавя растежа на потенциално канцерогенни клетки в простатата. Редица специалисти дори препоръчват честата мастурбация като част от оздравителната терапия при простатит, за да може причинителят на инфекцията да бъде изхвърлен от организма чрез еякулата.

Известни са и ползите от консумацията на зеленолистни зеленчуци за поддържането на здрава простата. Стремете се в менюто ви ежедневно да присъстват спанак, маруля, броколи, зеле. Прекарвайте достатъчно време на слънце. Прекалено малкото излагане на слънчева светлина може да увели риска от развиването на рак на простатата заради понижените нива на витамин D.

Тиквените семки – безценни за мъжкото здраве

Семената от тиква отдавна са оценени като много важна храна за мъжкото здраве. От една страна, те имат високо съдържание на витамини, фитостерини, калий и най-вече на цинк, което е от голямо значение за здравето на простатната жлеза. Именно в тази част на тялото е открита най-голямата концентрация на ценния минерал. Тиквените семена имат съществена роля и в лечението на доброкачественото уголемяване на простатата и простатитите. Те намаляват нивата на холестерол, увеличават нивата на тестостерон, действат противовъзпалително и детоксикиращо, предпазват простатната жлеза от увеличение.

Тиквените семки са и сред основните съставки на немския фитопрепарат Простамед. Лекарството се прилага успешно при възпаление и инфекции на простатата, при доброкачествено разрастване на простатната жлеза, при хиперактивен пикочен мехур, при стрес инконтиненция. Комбинацията от тиквени семки с енчец и трепетлика, познати още от Древността с лечебното си действие, подсилва функцията на пикочния мехур и облекчава типичните за увеличена простата симптоми като чести позиви за уриниране, особено осезателно през нощта, трудно начало и намалена струя на отделяната урина, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур, трудно започване на уринирането и др.

Простамед има противовъзпалителен, обезболяващ, антибактериален ефект. Може да се приема продължително време, като препоръчителната доза е 2-4 таблетки дневно, минимум 3 месеца. Таблетките се дъвчат и поглъщат с малко количество вода, ако е необходимо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве