Страх от победа на Тръмп потопи борсите

Двама опоненти отново си размениха обиди - Хилъри нарече милиардера “грубиян”, той нея - “корумпирана”

Страховете от възможна победа на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ предизвикаха спад на борсите в САЩ, Европа и Азия и поевтиняване на долара.

Опасенията, че републиканецът може да спечели битката за Белия дом, се засилват от последните данни от социологически проучвания, които показват минимална разлика между Тръмп и опонентката му Хилъри Клинтън. Анкета на Ей Би Си и “Вашингтон пост” дори му даде 1% преднина (46% за него и 45% за нея).

Индексите на “Уолстрийт” се понижиха с 0,7% (във вторник), спад вчера бе регистриран и на борсите в Токио (-1,76%), Хонконг (-1,45), Лондон (-0,57%), Франкфурт (-0,92%). Същевременно доларът поевтиня - спрямо еврото до 1,1092 от 1,1056 долара, спрямо паунда до 1,2319 от 1,2241 долара.

“От известно време е ясно, че пазарите предпочитат стабилността, която Клинтън ще внесе в американската икономика”, обясни Крейг Ърлам, старши анализатори в OANDA. До обрата в настроенията се стигна, след като ФБР обяви, че започва ново разследване срещу Хилъри за това, че като държавен секретар използвала за служебни цели личната си електронна поща. А вчера ФБР нанесе нов удар, като публикува материали от разследване срещу Бил Клинтън. От тях излиза, че експрезидентът не е спазил необходимите стандарти и процедури при помилването на Марк Рич. Бизнесменът, чиято съпруга е сред крупните донори на Демократическата партия, бе обвинен в укриване на данъци и нелегален бизнес с Иран, но Клинтън го помилва в последния си ден в Белия дом - 20 януари 2001 г.

А двамата опоненти за висшия пост отново си разменят обиди. Хилъри припомни обвиненията към Тръмп в тормоз над жени и го нарече “грубиян”, той пък я заклейми като “корумпирана”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка