Стреляме по крадеца безнаказано, ама не е сигурно

В понеделник в Пловдивския окръжен съд продължава делото срещу д-р Иван Димитров, обвинен за убийство на крадец при превишаване пределите на неизбежна отбрана. През март м.г. стотици хора от много градове в страната излязоха на мирни демонстрации в негова защита. Снимки: Булфото

Влизането в чужд дом дава право на собственика да се защитава

Цацаров твърди, че промените са в разрез с Конституцията

В промените на НК, внесени от патриотите, отпада изискването за реципрочност

Миналата година и премиерът Бойко Борисов поиска прецизиране на текстовете в закона

“Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище.” Това е една от промените в Наказателния кодекс, която депутатите гласуваха на първо четене.

Новите текстове са внесени от парламентарната група на “Обединени патриоти” и отлежават в Народното събрание повече от година.

Предлага се още да не се носи наказателна отговорност и ако “нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.”

Още днес обаче юристи изразиха резерви към текстовете и прогнозираха, че ще бъдат доста променени на второ четене, тъй като сега терминологията в тях позволява различни тълкувания.

“Най-важното в промените, внесени от нас е това, че вече няма да се търси реципрочност. Досега, ако нападателят, влязъл в дома ти е въоръжен с нож, ти нямаше право да извадиш огнестрелно оръжие срещу него. Това вече няма да е така”, обясни пред “Труд” депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов.

Промените бяха подкрепени единодушно от присъстващите 106 народни представители, независимо че депутати от ГЕРБ изразиха резерви. Предложено и прието бе срокът за предложенията преди окончателното гласуване да е максималният - три седмици.

Целта на внесените от “Обединените патриоти” промени е да се разшири обхватът на случаите, в които няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Според сега действащите разпоредби неизбежна отбрана има, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

Промените в НК бяха внесени на 14 април 2018 г. от патриотите след като на 2 март миналата година пловдивският лекар Иван Димитров стреля с незаконно оръжие и уби крадец в гаража си. В момента в Пловдив върви дело срещу лекаря, чийто арест изкара на протест негови колеги и хора от цялата страна.

Случаят предизвика широк обществен отзвук и отвори дебат за законодателни промени, свързани с неизбежната отбрана. След заседание на МС на 7 март премиерът Бойко Борисов поиска да се прецизират текстовете за неизбежната отбрана в НК. Тогавашният правосъден министър Цецка Цачева разясни, че ще се търси баланс на зашитата на личността и имуществото, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми.

На 25 юни м.г. главният прокурор Сотир Цацаров предостави свое становище в правната комисия в НС по предлаганите промени в НК от патриотите. В него се посочва, че новите текстове не са обществено необходими, а част от тях са и противоконституционни. Главният прокурор посочи, че “във всеки конкретен случай трябва да се извърши задълбочена преценка, след изясняване на релевантните факти, налице ли е съответствие между защитата и нападението и има ли превишаване на пределите на неизбежната отбрана.” Цацаров цитира Решение № 19 от 21.11.1997 г. по дело № 13/1997 г. на Конституционният съд, който подробно се е произнесъл по подобни промени в  чл. 12 ал. 3 от НК.

“Вносителите отново са предложили същите признаци, които са били вече отхвърлени от Конституционния съд като противоконституционни: нападението да е извършено от две или повече лица;  от въоръжено лице; да е извършено нощем”, отбелязва в становището си  Цацаров.

“Проучването на практиката от прокуратурата за периода 2015 – 2017 г. не дава основание аргументирано да се обоснове подобна необходимост от промени в института на неизбежната отбрана”, категоричен е главният прокурор.

 

Иконописецът Йордан Опиц получи 5 г. затвор за смъртта на наркоман

ВМРО събираха подписи за помилването му

Случаят с иконописеца Йордан Опиц вкара в програмата на патриотите темата за разширяването на пределите на неизбежна отбрана. Освен, че подготвиха предложения за промени в НК, от ВМРО събираха подписи за помилването на Опиц, след като през септември 2012 г. Върховният касационен съд го наказа с 5 години затвор.

На 5 февруари 2007 г. Опиц простреля смъртоносно 25-годишния наркоман Мариян Янчев, влязъл да краде в кооперацията, която била многократно обирана. За да попречат на престъпниците да избягат, съседи успели да заключат входната врата, но Мариан и негов съучастник изскочили на улицата през прозорец на полуетажа. Опиц пресрещнал единия от крадците. Мариян насочил към иконописеца отвертка, а Опиц стрелял по него с газов пистолет, преправен на боен.

Съдиите приеха, че в момента на изстрела Мариян е бил приклекнал след скока от прозореца, както и че отвертката била единственото нещо, което наркоманът можел да използва за оръжие.

Опиц излежа повече от половината си присъда и бе пуснат предсрочно за примерно поведение. Освен това той работил по специалността си - изписал параклиса в затворническото общежитие в Казичене.

През март м.г. в коментар за случая с пловдивския лекар, Опиц каза: „Отнемането на човешки живот не е оправдано. Но пак казвам - зависи при какви обстоятелства. И се оправдавам, и не се оправдавам. Получих си заслуженото, изтърпях си наказанието. Никой няма право да ти влезе в дома. Или в двора. Това е частна собственост, строено е с кръв, с пот, с труд. Пред целия български народ го казвам – повтори ли се, ще направя същото. А доктора – него го оправдавам. Ако трябва заради него аз ще отида да лежа, защото съм ненужен, а той е лекар”.

 

Валери Симеонов, НФСБ:

Трябва да спре изтребването на възрастни хора

Текстовете са прости, категорични, ясни са и единственото, което биха постигнали е целта, с която са създадени – защита на живота на хората. На този етап не предлагаме защита на имуществото на хората. Зачестилите посегателства срещу живота за дребни суми ни правят длъжници към обществото. В 18 век в центъра на Лондон са били издигнати бесилки, на които са бесени слугини, които са откраднали и 1 пени от господаря си. Трябва да спре това изтребване на възрастни хора, особено в малките населени места.

 

Искрен Веселинов, ВМРО:

Законът не е толерантен към бранещите собствеността си

Нападателите сами избират кога да нападнат и са подготвени лица. През нощта засегнатата страна е много трудно да прецени интензитета на защитата. Дали те заплашват със сопа или метална тръба, ти не можеш да го видиш през нощта. През деня може да съобразиш в каква степен си застрашен, за да отговориш със същата мярка. Във всеки случай съдът е този, които ще преценява по конкретните казуси. В момента законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си.

 

Павел Шопов, „Атака”:

Целта е да предизвикаме дебати по темата

Целта на внесените от нас промени в Наказателния кодекс е да предизвикаме дебат. А между четенията можем да направим изменения, след като бъдат въвлечени авторитети в областта на наказателното право.

Трудно можем да претендираме за някаква инстанция и вярност по проблематиката, но нека дадем шанс да бъдат направени промени за първи път от 1997 година. Тази материя е изключително важна и не може да повече да се неглижира.

 

Според обясненията на юристите

Що е неизбежна отбрана и какви са пределите й

Няколко хипотези отмени КС през 1997 г.

Темата за нападението, неизбежната отбрана и нейните предели бе разгледана от Конституционния съд още през 1997 г., обясниха юристи пред “Труд”.

На първо място трябва да е налице непосредствено нападение, с което е започнало увреждане или има условия за близко предстоящо увреждане на интересите. Във всички случаи обаче нападението трябва да е започнало и все още да продължава към момента на отбраната. Не е възможно да има неизбежна отбрана спрямо бъдещо или прекратено нападение.

Неизбежната отбрана трябва да носи всички характеристики на отбраната и да е насочена срещу нападателя. Вредите, нанасяни на нападателя, могат да засягат неговата личност (телесни повреди и др.) или негови вещи (използвани превозни средства и др.).

Причинените вреди на нападателя трябва да бъдат в рамките на необходимите предели и за да се търси отговорност от отбраняващия се при неизбежна отбрана, трябва да е налице явно, несъмнено и безспорно несъответствие между защитата и нападението. Когато обаче се превишават пределите на неизбежната отбрана, отбраняващият се не се освобождава от отговорност. Ако превишаването на тези предели се е изразило в убийство или нанасяне на телесни повреди на нападателя, законът предвижда по-леки наказания.

През 1997 г. Конституционният съд отмени хипотезите за нападение чрез проникване в стопански обект или вилен имот; нападение от две или повече лица; нападение от въоръжен нападател; нападение в МПС, водно превозно средство или железопътен състав; нападение, извършено нощем.

 

Затвор и за кражба на буркани

Патриотите с мерки срещу битовата престъпност

Обединените патриоти предлагат и затвор за крадци на буркани и кокошки, ако са рецидивисти. На първо четене депутатите гласуваха и изменение на чл. 218б от НК, в който е регламентирано при какви условия някои престъпления срещу собствеността се наказват по административен ред с глоба. Разпоредбата предвижда глоба от 100 лв. до 300 лв. за някои маловажни случаи и други по-тежко наказуеми случаи на кражби. Условието е стойността на предмета на престъплението да е до две минимални работни заплати, а предметът му да е възстановен или заместен.

С проекта се предлага освобождаването от наказателна отговорност да става, ако откраднатото е със стойност до една минимална заплата, а не две. И второ – да се разшири една от забраните за прилагането на освобождаването от наказателна отговорност по чл. 218б НК. В момента от тази по-благоприятна възможност не може да се възползва крадец, който в продължение на една година е извършил две или повече престъпления, ако общата стойност на предмета им е над 150 лв. Предложението на патриотите е това да е невъзможно “винаги, когато един деец е извършил две или повече престъпления в рамките на една година, без значение каква е имуществената стойност на вещите предмет на всяко едно от тези престъпления”. Освен това те настояват глобата да бъде увеличена от 300 лв. до 500 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право