Строежът в „Оборище“ е законен, протестите - безсмислени

След протестите срещу застрояване на зелени площи в столичния район „Младост“, заради които подаде оставка кметът д-р Цвета Авджиева, подобен казус предизвика ново недоволство. Граждани излязоха на протест срещу изграждането на сграда в квартал „Оборище“. Според недоволните теренът на ъгъла между улиците „Русалка" и „Буная" е отреден някога за детска площадка. Това обаче не отговаря на истината, увериха от фирмата „Артекс инженеринг“, които вдигат сградата.

„Това е абсолютна клевета. Парцелът е частен и в продължение на повече от 10 години имаше заведение - „Крилцата“. Ние го купихме от собственика, който го беше капарирал с кредити. В подробния устройствен план имотът си е отреден за застрояване. Всичко е по правилата“, обясни пред „Труд“ изпълнителният директор на фирмата Весела Мирянова.

Предвидената сграда в частния имот се строи с височина, по-ниска от допустимите за зоната 26 метра. Отстоянията от сградите в съседни имоти са по-големи от изискваните. За опазването на големите дървета от източната част на имота е предвидено необходимото укрепване, обясниха от компанията.

Кметът на район „Оборище“ Васил Цолов също уточни, че парцелът не е бил отреден за детска площадка или озеленяване и всички документи на собственика са изрядни. Според него протестите са били провокирани от вълната недоволство, която се образува при случая със застрояването в кв. „Младост 1“. Вероятно има и политически оттенък, коментира още той. Причината за думите му е фактът, че независимият депутат Георги Кадиев и общинският съветник от коалиция „Сердика“ са сред инициаторите на протестите срещу застрояването на зелени площи.

Съветникът от Реформаторския блок Стефан Марков, който е член в постоянната комисия по околната среда към Столичната община, призова колегите си да работят по подробните устройствени планове, вместо да ходят по протести. „На парцела детска площадка не е имало и се надявам на по-смислени пиар акции в новия политически сезон“, написа Марков във фейсбук.

 

Отворено писмо:

Политически игри върху несъществуваща детска площадка

В отворено писмо до медиите от „Артекс инженеринг“ определиха протестите като политически игри: „Отказваме да бъдем замесени в политически игри, маскирани като грижа за децата и за града (...) Убедени сме, че в случая със строежа на ул. „Русалка“ и ул. „Буная“ комитетът е използван, за да се превърне в средство за политически натиск срещу общината. Търсят се оставки (...). „Заграбват детска площадка на ул. „Русалка“ и ул. „Буная“ - това е лъжа. Когато обаче тя се повтаря отново и отново, когато се раздухва с нови лъжи, дори невярващите в нея ще си мислят, че е по-добре да не се опитваш да правиш нищо у нас. Дори когато спазваш законите и разпоредбите, може да бъдеш подложен на натиск и от много страни да те подтикват да „направиш компромис“ или направо да се откажеш.“

Коментари

Задължително поле