Строеж на булевард оставя без дом общински наематели

Десетина семейства, които живеят в 7 общински жилища на ул. "Струга", трябва да си намерят нов дом до месец.

Причината е, че имотите попадат в трасето на мащабния проект за реконструкция и удължаване на бул. "Васил Левски" до крайзерения път.

Първа копка на обекта наскоро направи премиерът Бойко Борисов, който изрази надежда, че строителните работи ще приключат след година. Кабинетът отпуска целево 75 млн. лв. за изграждане на булеварда, който трябва разтовари центъра на града от адските задръствания. За да се реализира дълго чаканият от варненци проект предстои да бъдат отчуждени десетки имоти.

Сред първите в плана за събаряне са общинските къщурки на ул. "Струга". За част от тях договорите с наемателите вече са изтекли, останалите също трябва да напуснат до 25 септември.

Досега хората са обитавали имотите срещу 35 лв. месечно. Повечето твърдят, че не могат да плащат 3-4 пъти повече пари за квартира.

"Още при настаняването си всички са били наясно, че някой ден тук ще се строи път. В "Младост" обаче няма свободни общински жилища, където да ги преместим", обясни районният кмет Христо Христов.

Последен шанс за евтин покрив наемателите могат да получат, ако подадат молби в община Варна и там има свободен фонд. "Събарянето на къщичките няма да се отлага, тъй като всяко забавяне крие риск от загуба на средствата за този важен за града проект", категоричен бе Христов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България