Строителен инженер облагородява Павликени

Градът се готви отсега за Празника на яйцето през април

Хубаво е човек да има мечти, но е още по-хубаво те да бъдат претворявани в реалност. Това заявява кметът на Павликени инж. Емануил Манолов със самочувствието на човек, който е спазил мъжката си дума. Той управлява Павликени втори мандат, а тези, които му гласуваха доверие, са категорични, че градът става все по-спретнат, по-чист, по-благоустроен, модерен и уютен за своите жители.

„Колко коства това обаче, само един кмет може да ме разбере“, признава инж. Манолов. Списъкът с придобивките само през миналата година за града и малките населени места е дълъг. „На първо място е реализираният проект за саниране на МБАЛ-Павликени. Той е поредната стъпка към оздравяването на лечебното заведение. Стойността на целия проект е 1,2 млн. лв., от които размерът на безвъзмездната помощ е почти 1 млн. лв. В сферата на здравеопазването община Павликени продължи добрата си работа с клуба на диабетика и за поредна година организира скринингово изследване на нивата на кръвната захар във всички населени места в общината, както и скрининг на щитовидната жлеза. Изследваха се почти 300 човека. Отново проведохме и анти-СПИН кампания сред учащите.

Чрез Националната мрежа на здравните медиатори общината се включи в програма, по която беше назначен здравен медиатор за подобряване на здравния статус на лицата в неравностойно положение, принадлежащи към уязвими малцинствени общности”, споделя инж. Манолов.

Като втори важен проект през годината той посочва рeхaбилитaцията нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa нa гpад Пaвликeни. В процес на подготовка е кандидатстването за втория етап от реконструкцията пред Миниcтepcтвo нa oкoлнaтa cpeдa и вoдитe и ПУДООС.

„Общaтa cтoйнocт нa пpoeктa беше 3 009 000 лв. Пoдмeнeни бяха oбщo 20 175 мeтpa вoдoпpoвoди. Мoнтирани бяха 134 пpoтивoпoжapни кpaнoвe, 232 cпиpaтeлни кpaнoвe и 1083 cгpaдни oтклoнeния. Цялата процедура беше извършена с високотехнологична сонда по безизкопна технология за първи път в нашия град”, изтъква управникът.

Близо 1,5 млн.лв. ще бъдат вложени в дейности за обновяване, опазване, популяризация и модернизация на Античния керамичен център. Това е третият ни важен проект, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014 г. Той е на стойност 736 337 евро.

До септември 2016 г. са подпомогнати с еднократна финансова помощ 12 лица на обща стойност 4900 лв. „Две двойки с репродуктивни проблеми получиха по 1000 лева по програма „Ин витро“. С 15 000 лв. за издръжка и ремонтни дейности са финансирани клубовете на пенсионера и клуба на инвалида. Приехме правила за издаване на карти за паркиране на превозни средства, управлявани от или превозващи лица с увреждания. Издадени са 129 такива талони”, обяснява инж. Манолов.

Домашният социален патронаж има ново оборудване и доставя топъл обяд за над 240 човека. Почти 500 000 лв. са вложени в звеното за почасови услуги с цел осигуряване на почасови социални услуги в домашна среда за хора с частична или пълна невъзможност за самообслужване. За услугите „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“ са били наети 45 души от града и съседните селища. Проектът ще продължи реализацията си със средства от безвъзмездната финансова помощ до 31 август 2017г. Павликени продължава да е сред успешните общини в прилагането на приемна грижа за деца от домовете. Утвърдени са 30 приемни семейства, като 25 от тях предоставят социалната услуга на 47 деца.

„Гордея се, че успяваме да направим нови фестивали и културни прояви дори и в условията на криза с финансирането. Запазихме всички прояви от календара от предходната година и добавихме доста нови. На интерес се радваше първото издание на фолклорното надиграване „Букет от ритми“, което организирахме заедно с танцов клуб „Извор“ към НЧ „Братство-1884“.

Павликени се присъедини към градовете на киното в България. Открито беше първото издание на „София филм фест”, на което бяха представени пет специално селектирани филма, носители на награди от международни кинофестивали. При нас гостуваха и „Пътуващо лятно кино” и „Пътуващата библиотека” на БНТ 1”, припомня инж. Манолов.

Той не пропуска голямото събитие в града, когато местният летен театър бе именуван „Никола Гюзелев“ по случай 80-годишнината от рождението на Маестрото, а негови ученици представиха оперен концерт, организиран съвместно с фондация „Никола Гюзелев“.

„Успешни проекти са и изграждането на четири детски площадки в ДГ „Слънце“ на стойност 73 000 лв. по проект „Красива България“ и смяната на горивната база и подмяна на отоплителни системи в училището в Бяла черква, Дома за стари хора в село Караисен и старото крило на сградата на Община Павликени за 467 000 лв.”, казва инж. Манолов.

Павликени е в процес на изпълнение на проекти на обща стойност 7 051 291,31 лв. „Депозирали сме нови проекти на обща стойност 21 млн.лв. Сред тях са санирането на две училища, рекултивацията на затвореното общинско депо за битови отпадъци, за което кандидатстваме по ПУДОС за 2,9 млн.лв. Предвиждаме изграждане на система от слънчеви колектори и газификация на покрития плувен басейн, както и изграждането на пет детски площадки и в двора на ДГ 5, изграждането на външен асансьор за поликлиниката, осъвременяването и разширяването на зоопарка. Надявам се на успешно продължаване с втория етап от ремонта на водопроводите в град Павликени. Внесли сме проект за реконструкция и рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа в град Бяла Черква и село Караисен на стойност 7 млн.лв”, изброява инж.Манолов.

Като сериозна спънка в работа на общината и кметствата в селата , инж. Манолов изтъква изключително остарялата картографска база. Голяма част от скиците са от 1922 г. и физически не могат вече да се ползват. Градоначалникът апелира държавата да подаде ръка на местните структури на управление и да съдейства за ново кадастрално заснемане и изготвяне на актуални кадастрални карти.

„Най-голямата ми болка е, че не успяхме да реализираме реконструкцията на читалище „Братства 1884” в Павликени. В момента актуализираме проекта и ще кандидатстваме за 1,1 млн. лв. от Националния доверителен екофонд.

От сега кметската управа се стяга за емблематичното събитие на града - Празника на яйцето на 29 април. „Издирихме други два подобни фестивала, посветени на яйцето. Единият се прави в Босилеград , Сърбия, а вторият в Кечкемет, Унгария. Поканили сме на нашия фестивал да гостуват делегации от двата града с техни занаятчии, производители и търговци”, разкрива инж. Манолов.

Работният ден на амбициозния кмет продължава средно по 10-12 часа. Той е строителен инженер по образование и живее в семейството си в селска къща, която съградил на десетина километра от Павликени. От натовареното ежедневие релаксира със сутрешни и вечерни разходки сред китната природа по живописните брегове на река Росица. Градоначалникът не крие страстта си към музиката. Той има две китари и често се включва в сценичните изяви на рок група „Нойз“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи