Строителен фараон отново на съд за измама на новодомци с 2,5 млн. лв.

Строителният фараон Христо Чапанов отново ще бъде изправен пред Районния съд във Велико Търново за измама на 76 клиенти с обещания за нов дом за 2 558 506 лева. 61-годишният предприемач с фирма „Агропродукция “ бе уличен в крупното престъпление след дълго разследване.

Процесът срещу скандалният строител започва отначало на първа инстанция. Делото е насрочено за 12,13 и 14 декември. В съдебната зала ще бъдат разпитвани десетките потърпевши, които са завлечени с крупни суми.

През март миналата година Окръжният съд в болярския град отмени постановените за предприемача 6 години затвор от Районния съд през април 2014 г.

Тогава Чапанов бе осъден и да плаща 1 370 670 лева на потърпевшите. Окръжните магистрати върнаха делото заради неправилно повдигнато обвинение. По казуса бяха събрани 105 тома с материали и разпоредиха процесът да се гледа отначало.Измамените пък чакаха близо 6 месеца потвърждаване на ефективното наказание.

Имотната афера продължила от 23 януари 2005 г.до 20 май 2009 г. Това става ясно от новия обвинителен акт срещу габровеца. През това време с помощта на жена си и доведения си син, Чапанов е прибрал парите на хората, но те така и не успяха да влязат в жилища, за които броили крупни суми.

За разплитане на въпросната строителна измама с недостроената жилищна кооперация на ул. „Борис Богданов“ в старата столица преди години се ангажираха депутати и висши прокурори . Властта се задейства след като ужилените правиха подписки, писаха жалби, а някои от тях дори си откупиха повторно на търгове жилищата,които се оказаха заложени пред няколко банки от предприемача. По време на разследването няколко души починаха.Другите пък не вярват да доживеят влязла в сила присъда за Христо Чапанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право