Депутатите с нова зала до средата на 2019 година

Народните представители ще заседават под стъклен купол

Ремонтът струва над 24 млн. лв.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева представи пред журналисти обновлението в пленарната зала, в която ще заседават депутатите. Тя е в сградата на бившия Партиен дом и ще бъде напълно завършена до средата на 2019 година. Залата ще е преустроената зала “Света София”. В нея са замислени и официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента. Депутатите ще заседават под стъклен купол, а ремонтът на залата струва над 24 млн. лв.

Предвидени са 270 места, а при Велико Народно събрание има опция за осигуряване на 400 работни места.

“Залата ще бъде със стъклен покрив, чиято квадратура е около 450-500 кв. м”, посочи Николай Бациев от Дирекция “Управление на собствеността”, която отговоря за изпълнението на строително-монтажните работи за новата пленарна.

“Съоръжението е изключително сложно за изпълнение. Такова нещо в известна степен има в Бундестага, но там площта е по-малка”, коментира той.

“Столовете в залата ще бъдат сини, препратката е към Европейския парламент”, обяви Бациев и допълни, че са запазени старите архитектурни елементи от зала “Св. София”.

“Ще се монтират дискусионни пултове на всяко работно място. Цифрови камери ще заснемат пряко изказващия се и образът ще бъде показван на големи видеомонитори”, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България