Строителството на „Струма“ ще продължи без промяна на трасето Археологическите находки край село Покровник ще бъдат запазени

Строежът на лот 3.1 на автомагистрала „Струма“ продължава, след 6-месечно спиране заради археологически разкопки. Това стана ясно на среща в Благоевград между министъра на културата Боил Банов, шефа на АПИ инж. Светослав Глосов, кмета Атанас Камбитов, областния управител Бисер Михайлов и инициативния комитет за запазване на разкопките.
На 5 май строежът край с. Покровник беше спрян в отсечка около 1,9 км, по разпореждане на премиера Бойко Борисов. На място тогава той видя откритите римска гробница, баня и черква от 3-6 век. Разпореди експертна комисия да каже дали да се местят намерените обекти или да се мести трасето на аутобана.

„Водихме конструктивен диалог и стигнахме до решение да продължи строежът на „Струма“ по сегашното трасе. Разкритите гробница и църква ще бъдат преместени от трасето на магистралата, на около 20 метра встрани. Римската вила с баня остават на място. Районът ще се обособи като археологически парк на открито“, каза министър Боил Банов. В сряда МК ще връчи на АПИ заповед за стартиране на проект по съхранение и социализиране на трите важни обекта. Експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство започват проучване и на околния терен, защото е възможно там също да има интересни обекти и разкопките да продължат. Намереното досега ще се оформи като туристическа атракция с два входа, един от който ще е откъм магистралата, за да могат пътуващите да спират и разглеждат древното селище. „Кметът Камбитов много мъжки защитаваше интересите на града за съхранение на обекта. Ще има финансиране за социализирането му от МК и МРРБ“, допълни министър Банов. Кметът допълни, че ще се търсят средства и по оперативни програми, както и от Фонда на фондовете, който заработи преди дни. Идеята е на разкопките да има паркинг, инфоцентър, заведения и др. съпътстващи търговски обекти за туристите.

„АПИ има идейна разработка къде да се преместят и консервират гробницата и черквата. Поели сме ангажимент това да стане в сервитута на магистралата. Тези 6 месеца, които загубихме през лятото, ще се наваксат от строителите, но няма да е лесно“, обясни шефът на АПИ инж. Светослав Глосов.

Представителят на инициативния комитет, който настояваше за съхранение на археологиято, Лазар Андреев обясни, че е доволен от решението. „Надявам се в най-скоро време, напролет да видим готов археологическия парк, да идват туристи, да печелят хотелиери, ресторантьори, да бъде включен в програмите на туроператорите. Изместването на двата обекта с 20 метра ни устройва. Ще бъде направено от компетентни хора“, допълни Андреев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.