Строител застреля инвеститори при спор за 100 000 лв. (обзор)

35-годишен мъж бере душа, жертвите са майка му и колега от фирмата

Строителен предприемач откри огън по инвеститори, от които очаква да получи над 100 000 лв. На място са убити 38-годишен мъж с българско и руско гражданство и жена на 61 години. Нейният 35-годишен син е откаран в болница в критично състояние. Той е в кома с куршум в главата и животът му е в опасност.

Двойното убийство бе извършено вчера във фирмен офис на ул. „Ради Радев” в столичния квартал „Витоша”. Стрелецът, 57-годишният Драгомир Драгомиров, е задържан наблизо. Той потеглил с автомобила си, но после се върнал и се предал на полицаите. Попитал ги дали простреляните са още живи. В автомобила му е намерен законният му пистолет „Берета” - оръжието, с което е стрелял. Мотивът за саморазправата - неуредени сметки за строителен обект.

На Драгомиров е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, съобщи градският прокурор на София Емилия Русинова. Наложен му е 72-часов арест и през уикенда обвинителите ще поискат от съда да го остави за постоянно в ареста. По чл. 116 от Наказателния кодекс Драгомиров може да получи от 15 до 20 години решетки или най-тежката присъда по българския закон - доживотен затвор без право на замяна.

Сигналът за изстрелите бил получен в 10,22 ч на тел. 112, разказа главен комисар Ивайло Иванов, който само преди няколко дни оглави Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Кварталът, в който преобладават новите сгради, е бил блокиран веднага от полицията, а патрул пристигнал на мястото за няколко минути. В окървавения офис лежали простреляни мъж и възрастна жена. Другият по-млад мъж още бил жив и веднага бил откаран с линейка в болница „Св. Анна”. Към 16 ч вчера е приключила операция, при която от мозъка му е бил изваден куршум и са отстранени кръвоизливите, но състоянието му продължава да е много тежко, съобщи д-р Славомир Кондов, шеф на Второ неврохирургично отделение.

Свидетели разказали на криминалистите, че жертвите са от инвеститорска фирма, в която има и чуждестранно участие. Според сайта Блиц дружеството е регистрирано у нас като „Пейсол” ООД с търговско наименование „Алдис”. Справка в Търговския регистър показва, че на 16 май, само два дни преди разстрела, рускинята Елена Илюхина е прехвърлила своите 25% от дяловете на украинеца Димитро Куропаткин, който е и управител. Така той вече е станал собственик на 50% от фирмата. Други двама съдружници, Александр Клещев и Олга Смирнова, които имат българско гражданство, притежават още по 25% от дяловете. Вчера не стана ясно дали има някаква връзка между тази сделка и кървавата саморазправа.

Строителната фирма на Драгомир Драгомиров била наета като подизпълнител на обект на „Пейсол”. Една от версиите е, че Драгомиров изпълнил договореното, но инвеститорите започнали да го бавят с плащането. Другата обаче гласи, че възложителите не били доволни от строително-монтажните работи, открили дефекти и заявили на Драгомиров, че ще меуплатят тогава, когато поправи всичко.

„Убийството не е било предварително планирано. Двете фирми са работели и преди, без да имат проблеми. Между извършителя и жертвите е имало среща предишния ден. В четвъртък сутринта на следващата среща нещата са ескалирали и са излезли извън контрол”, разказа главният секретар на МВР Младен Маринов.

Драгомир Драгомиров няма кримидосие

Задържаният строителен предприемач Драгомир Драгомиров няма кримидосие и никога досега не е попадал в полезрението на полицията, разказаха криминалисти. Получил е разрешително за оръжие като физическо лице за самоохрана, тъй като работи по договори за много пари.

Драгомиров е инженер и участва с дялове в 13 фирми, 10 от които са активни действащи, сочи справка в системата „Дакси”. Сред тях са дружествата „НД-комерс” ЕООД, „НД-инвест груп” ООД, „Д и Д Билдинг” ООД и други.

От профила му във Фейсбук става ясно, че има прекрасно семейство и двама големи сина. Съпругата му работи с него като счетоводител. Ценител е на хубавите вина, активен турист е и обича много моторите. Качил е свои снимки от семейни пътувания в САЩ, Австрия и други страни.

„В шок съм от сутринта, когато ми се обадиха и така научих какво е станало с Драгомир - сподели вчера негов приятел пред „Труд”. - Не мога да повярвам, че го е извършил. За него мога да говоря само добри неща, но не виждам смисъл”, споделя приятелят.

 

Коментари

Задължително поле