Строят нова метростанция между „Обеля“ и „Сливница“

Градежът ще започне изцяло с частни пари, инвеститорът дава над половината сума

Американци ще строят метростанция в София. Предложението е да се изгради спирка на столичната подземна железница между вече съществуващите на бул. “Сливница” и квартал “Обеля”. Появата на още една станция ще струва близо 24 млн. лева и ще е готова през 2020 г. Инвеститорите дават 51% от сумата, останалата част ще трябва да дойтат от Столичната община. Инвеститорите имат интерес от станцията, тъй като притежават имот в района. Те са от фирмата “Арселанд Есперя” ЕАД и вече са придобили земи между кварталите “Люлин” и “Обеля”, а желанието им е освен жилищни сгради, да се изградят още болница, църква и училище.  Тъй като Столичната община в момента не разполага с необходимия ресурс за станцията, тя ще започне да се гради с частните пари, след което през 2019 г. ще бъдат включени и общинските, обясни шефът на столичния метрополитен инж Стоян Братоев.

Още през 2003 година са заложени част от конструкциите на тази вътрешна станция. Този интермодален възел ще позволява връзка с националната железопътна мрежа, както и улеснява графиците на движение на метровлаковете, коментира Братоев. Очаква се през станцията да преминават между 7000 и 10000 пътници дневно.

Шефът на столичния метрополитен сподели, че има готов проект за спирка при “ИКЕА”. Собствениците на веригата обаче не са потвърдили, че ще осигурят финансиране. По думите му, до четири години започва и строителството на метрото до столичните квартали “Слатина” и “Гео Милев”. Обмисля се това да бъде разширение на линия 3, която в момента се изгражда. Братоев посочи, че в момента се готви проект за нови 7 км, като отново ще се търси финансиране от Оперативна програма “Транспорт”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България