Напрежение в района на Лъвов мост - жителите стреснати от групите мигранти

Агресия, мръсотия, беззаконие и страх носи със себе си струпването на стотици имигранти в района на Лъвов мост в София, жалват се живеещи в квартала, известен днес като „Малкия Бейрут”. Търпението на хората е изчерпано и в прав текст някои от тях заплашват, че ще прибегнат до саморазправа, ако те или техни близки станат жертва на посегателство.

По улиците се срещат предимно млади мъже от Афганистан и Ирак, които се надяват да стигнат до Западна Европа. Повечето разполагат единствено с дрехите на гърба си. Някой живеят в квартири за 15 лева на вечер. За най-бедните обаче нощта е под небето. Те спят в парковете, предаде БТВ.

Разказват, че са били бити от полицията и че условията в бежанските центрове са още по-лоши – а и освен това ги забавят по пътя им към по-богатите западни страни.

Собственици на хостели разказват, че има хазяи, които печелят добре от настаняването на нелегални имигранти. Вратата на един от обектите се затвори под носа на нашия екип, а след това вечерта и полицаите 20 минути чакаха, преди да влязат и да изкарат жена с дете и млад мъж от Афганистан, които пребивават нелегално у нас.

Те ще бъдат проверени от службата по миграция, която е на около 30 метра от мястото.

По отношение на собствениците на хостела вече има досъдебно производство, съобщи пред БТВ началникът на охранителната полиция към СДВР комисар Борислав Муеров. По думите му повечето от мигрантите в центъра на София имат статут, но от началото на годината и по отношение на тях има по-сериозни мерки.

„Криминогенната обстановка в района не е голяма. Съвсем нормално е струпването на такава група хора да поражда страх у живеещите в района”, коментира той.

По думите му не са получавани сигнали за агресия срещу жени.

Музикантът и член на Изпълнителния съвет на политическа партия „Глас народен” Петър Петков живее в квартала и вижда нещата по-различно от картината, отразена в официалните сводки на МВР.

„Положението не е никак добро, особено последните 6 месеца става направо нетърпимо. Животът в района, бизнесът в района, спокойствието е блокирано”, коментира той.

По думите му след 2 следобед на спирката на Лъвов мост се събират нелегални имигранти, които тормозят минаващите и агресивно налагат религията си: „Когато видят жена с голи рамене, с голи крака, те я нападат”. В същото време, даже пред сградата на Паспортна полиция има стоянка на нелегални таксита.

„На Лъвов мост положението е изключително нетърпимо и ако стане по-сериозен инцидент с живущите... Ако ще започне гражданска война, ще започне от там. Познавам мъжете от района – ще пострада нечия майка, жена или дъщеря и Динко от Ямбол ще изглежда като първокласник”, заяви Петков.

Според него полицията и жандармерията не трябва да допускат събирането на големи групи чужденци. В същото време, обаче, Лъвов мост е точно в „Златния триъгълник” на три районни управления и, по думите на музиканта, през годините униформените са идвали предимно, за да събират рушвети.

Коментари

Задължително поле