Студентите без дипломи от Пернишкия университет може да вземат висше от Малта

Десетките студенти, които се оказаха без дипломи от Европейския политехнически университет в Перник години след като са завършили, започват обучението си отново в малтийски университет. Това е едно от предложенията на новото ръководство на ВУЗ-а към излъганите от предишния собственик студенти, информира БТВ. 

В момента в университета в Перник се обучават едва 14 студенти, десетки други се оказаха без дипломи, тъй като през годините университетът е приемал и обучавал студенти, без да има програмна акредитация за част от специалностите си. Сега новото ръководство на университета предлага на ощетените студенти варианти все пак да получат дипломите си.

Италианският консорциум направил оферта на студентите още в края на май да получат тапия от малтийския университет „Пегасо Интърнешънъл”. Идеята е пернишките дипломи да се приравнят с малтийските безплатно.

„Ще бъде изготвено индивидуално предложение. Някои от студентите няма да се наложи да държат приравнителни изпити, а други ще го направят”, каза проф. Джузепе Саконе, президент на Европейския политехнически университет.

111 са магистрите и бакалаврите, които са се дипломирали, но все още нямат документ за това. Галина и Николай трета година чакат дипломи - по публична администрация и управление на проекти.

„Защо да се обучаваме допълнително, след като вече сме се обучавали, положили сме изпити, защитили сме дипломна работа”, попита Николай Драгомиров.

„Това, което ни предлагат, е несериозно. Моята специалност не е в осемте предложения на университета, т.е аз трябва да уча нещо абсолютно различно”, коментира и Галина Гергинова.

В предложението са записани 10 специалности, по които ще се проведе дистанционно обучение.

„Курсовете, които имат акредитация в Малта, могат да се провеждат при нас”, посочи проф. Саконе.

От Министерството на образованието заявиха, че от лиценза на чуждестранния ВУЗ не става ясно дали може да обучава дистанционно. И все пак малтийската диплома се признава у нас.

От началото на новата академична година университетът ще има право на прием на 240 студенти, от които 150 български по три специалности. А дали ощетените студенти  най-накрая ще получат дипломите си, ще следим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България