Студентите на ВСУ провеждат кампания срещу телефонните измами

Младежите ще разяснят на над 3000 възрастни сценария на злоумишлените обаждания

Мащабна информационна кампания срещу телефонните измамници провеждат студентите от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" съвместно с областната дирекция на МВР във Варна и със съдействието на районните кметства във Варна, съобщиха от пресцентъра на ВУЗ-а.

Младите доброволци ще посетят над 20 пенсионерски клуба във Варна и ще се срещнат с повече от 3000 възрастни хора. Те ще обясняват как се действа при получаване на злоумишлени обаждания и разясняват известните до момента сценарии на АЛО-измамниците. Първите срещи на студентите са в клубовете в кв."Виница" и "Аспарухово", на които почти всички пенсионери са споделили, че получават злоумишлени обаждания. Възпитаниците на ВСУ са преминали специално обучение с инспектори от сектор „Охранителна полиция” при Областната дирекция на МВР – Варна, на което е разяснено кои са най-често срещаните механизми и сценарии на АЛО-измамниците.

Сред препоръките, които студентите предават на възрастните хора, е да прекъснат веднага телефонната връзка ако непознат им поиска пари по какъвто и да е повод и да потърсят от друг апарат контакт с близък човек, на когото имат доверие – деца, близки, съсед, роднина, приятел, 112, полицията. Добре е роднините да напомнят на възрастните си близки непрекъснато за потенциалната опасност, да изговорят с бабите и дядовците си важни детайли, които могат да ги спасят от измама.

Препоръките на инспекторите от сектор "Охранителна полиция", които студентите предават на възрастните хора:

- Да не разказват на непознати нищо за себе си. Да не дават лични данни за себе си и семейството си – имена, адрес, телефонен номер.

- Да се уверят, че са затворили телефона, преди да сигнализират на 112 или полицията, или да звъннат от друг апарат. Много често връзката още не е прекъснала и докато възрастният човек си мисли, че звъни в полицията, ало-измамникът с променен глас играе ролята на полицай.

- Да запомнят, че в домовете си са в безопасност.

- Да помнят, че никоя институция не изисква пари по телефона, особено дадени под пейка, под кола или хвърлени през прозореца.

- Да знаят, че повече от 10 години полицията в България е девоенизирана и в редовете й няма чинове -старшина, майор, полковник, за каквито се представят ало-измамниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България