Мощният циклон „Вероника“ удари северозападното крайбрежие на Австралия

Участникът в „Гласът на България” по БТВ Тодор Ковачев пред „Труд”: Рокът е музика на почтеността и свободата

Когато вестите пърхат с крила Пощенските гълъби се използват от векове до днес

Във Варна правят уникална трансплантация на дървета Спасиха 50 липи, кипариси и ели от отсичане заради нов строеж

Няма следа от 2-годишния Юлиян от село Равнец Врачка казала на майката, че е в къща при жена

Жена падна в огън в Монтана и загина

Зам.-министър Ципов: На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери

България и Япония засилват сътрудничеството си в редица области и развитието на Западните Балкани

Гамбийският нападател Али Соу пред „Труд“: ЦСКА е отбор, който трябва да гони всички трофеи

Пулев: Не бях получавал такава аркада през целия си живот, но знаех какво мога

Трима младежи с амфетамин задържаха в Кубрат

Житейските драми на ледената кралица Ирина Pоднина Знаменитата фигуристка никога не е побеждавана по време на голямо състезание в продължение на 11 години

80 разрешения за СРС-та е дал Окръжен съд – Велико Търново за година През последните две години исканията са се увеличили

МВнР: Няма българи на борда на круизния кораб, аварирал край Норвегия

Над 10 000 зрители аплодираха шоуто на Царевец и концерта с лазери „Парти в парка” в Търново

Студентите на ВСУ провеждат кампания срещу телефонните измами Младежите ще разяснят на над 3000 възрастни сценария на злоумишлените обаждания

Мащабна информационна кампания срещу телефонните измамници провеждат студентите от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ съвместно с областната дирекция на МВР във Варна и със съдействието на районните кметства във Варна, съобщиха от пресцентъра на ВУЗ-а.

Младите доброволци ще посетят над 20 пенсионерски клуба във Варна и ще се срещнат с повече от 3000 възрастни хора. Те ще обясняват как се действа при получаване на злоумишлени обаждания и разясняват известните до момента сценарии на АЛО-измамниците. Първите срещи на студентите са в клубовете в кв.“Виница“ и „Аспарухово“, на които почти всички пенсионери са споделили, че получават злоумишлени обаждания. Възпитаниците на ВСУ са преминали специално обучение с инспектори от сектор „Охранителна полиция” при Областната дирекция на МВР – Варна, на което е разяснено кои са най-често срещаните механизми и сценарии на АЛО-измамниците.

Сред препоръките, които студентите предават на възрастните хора, е да прекъснат веднага телефонната връзка ако непознат им поиска пари по какъвто и да е повод и да потърсят от друг апарат контакт с близък човек, на когото имат доверие – деца, близки, съсед, роднина, приятел, 112, полицията. Добре е роднините да напомнят на възрастните си близки непрекъснато за потенциалната опасност, да изговорят с бабите и дядовците си важни детайли, които могат да ги спасят от измама.

Препоръките на инспекторите от сектор „Охранителна полиция“, които студентите предават на възрастните хора:
– Да не разказват на непознати нищо за себе си. Да не дават лични данни за себе си и семейството си – имена, адрес, телефонен номер.
– Да се уверят, че са затворили телефона, преди да сигнализират на 112 или полицията, или да звъннат от друг апарат. Много често връзката още не е прекъснала и докато възрастният човек си мисли, че звъни в полицията, ало-измамникът с променен глас играе ролята на полицай.
– Да запомнят, че в домовете си са в безопасност.
– Да помнят, че никоя институция не изисква пари по телефона, особено дадени под пейка, под кола или хвърлени през прозореца.
– Да знаят, че повече от 10 години полицията в България е девоенизирана и в редовете й няма чинове -старшина, майор, полковник, за каквито се представят ало-измамниците.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.