Студенти и преподаватели от Япония са на визита във ВТУ

Десет студенти, както и техните преподаватели от японския университет Кьоай Гакуен, Маебаши са на едноседмично посещение във Великотърновския университет.

Визитата е по договор за двустранно сътрудничество с университета Кьоай Гакуен. В рамките на споразумението студенти от ВТУ могат да заминат на безплатно едногодишно обучение в Япония. Университетът в азиатската държава предоставя общежитие, ежемесечна стипендия и сума, която покрива разходите по заминаването и прибирането. От януари 2015 г. до февруари тази година на едногодишно обучение в Япония са били 8 студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, като още няколко тепърва ще заминат.

За гостите от Япония във великотърновския ВУЗ е подготвена богата образователна и културна програма, която включва участие в дискусионен форум на тема „Междукултурни комуникации“, съвместни лекции с български студенти, изучаващи японски език, посещение на историческите забележителности във Велико Търново и с. Арбанаси, както и лекции на историческа тематика. Те са подготвени на японски език от японисти възпитаници на ВТУ.

От 2014 г. ежегодно се провеждат скайп-разговори между великотърновски и японски студенти, изучаващи български език в университета Кьоай Гакуен, с цел по-добро взаимно опознаване на двете култури.

Специалността „Приложна лингвистика“ с втори чужд език японски е открита във ВТУ през учебната 1993/1994 г., а с Български и японски език – 2012/2013 “.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони